Subaru Napisano Styczeń 13, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2009 Zapomniałem dopisać, że dogadałem się z Gnome-shedule i po kilku testach zaczęło działać, ba nawet automatycznie faktycznie o poranku dochodzi SMS tam gdzie powinien Jeszcze raz dziękuję Napiszę może jak się korzysta z tych skryptów bo nie jest z nimi to takie proste i oczywiste w przypadku Plusa wpisujemy w konsolę perl /home/konto/Pulpit/SMS/sms.pluswww 678123456 to jest SMS na test gdzie ścieżka na Pulpit oczywiście może się różnić od tej w przykładzie, to samo numer telefonu w przypadku Orange sprawa przedstawia się tak perl /home/konto/Pulpit/SMS/sms.orange.pl 511012345 uzytkownik haslo to jest SMS w celach testowych jak widzimy doszło nam pole użytkownik i hasło, są to dane naszego konta mBox (niegdyś MultiBox) i bez nich SMS nie zostanie wysłany w przypadku Ery nie wiem szczerze mówiąc bo nie wysyłałem SMSów do Ery ale podejrzewam, że będzie podobnie jak w przypadku Orange z tym. że użytkownikiem będzie numer telefonu, a hasłem, hasło otrzymane SMSem po wysłaniu SMS'a z komórki na jakiś numer by móc używać bramki SMS (Era ma troszkę zawiłą sprawę ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2009 eem, chciałbym uroczyście odkopać temat i oświadczyć że aby zenity uruchomić z cron trzeba ustawić nie tylko DISPLAY ale i LANG ot kruczek #!/bin/bash # budzik w konsoli wall '>>>>>>>>> Dobranoc!' # budzik na pulpicie # sprawdź wyniki: # echo $DISPLAY # echo $LANG # i ustaw export DISPLAY=:0.0 export LANG=pl_PL.UTF-8 /usr/bin/zenity --error --text "Do 100 tysiecy beczek solonych sledzi! \n\n Idź spać! $*" a w cron już zwykły wpis */1 * * * * /usr/local/bin/budzik pół roku czekania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi