Skocz do zawartości

Demon Java - Jak Go Ubić?

LadyRoot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam następujący problem: utworzyłam demona zarządzającego aplikacją do przetwarzania zamówień. Aplikacja jest w javie, stąd wywołanie wygląda w ten sposób:

daemon java -Dlogs.myclass="/usr/tomcat5/webtools/OrderProcessor/myclass.cfg" -Dconfig.myclass="/usr/tomcat5/webtools/OrderProcessor/ Myclass_orderprocessor.cfg"  -cp "/usr/tomcat5/webtools/OrderProcessor/all_order_processor.jar" mainclass.orderprocessor.myclass.MCOrderProcessor myclass </dev/null>>/var/log/OP/logfile&

Trochę zagmatwane, ale takie właśnie wywołanie dostarczyli mi programiści.

I teraz przeglądając sobie drzewo procesów widzę:

init->OrderProcessor->bash->java->10*[{java}]

Pytanie: w jaki sposób utworzyć skrypt ubijający OrderProcessor?

Ubicie samego OrderProcessora (killproc OrderProcessor) skutkuje pojawieniem się takiego drzewa procesów:

init->bash->java->10*[{java}]

A zatem zabicie rodzica nie skutkuje zabiciem całego drzewa, a jedynie przeniesieniem jego potomstwa na wyższy poziom.

Jakiś pomysł to zabicie procesu java (tu wszystkie klony są unicestwiane), ale to skutkuje również zabiciem innych aplikacji korzystających z engine'u (np. Tomcat-a).

Inny pomysł to demon pracujący na prawach nowego użytkownika (z prawami admina) i ubijanie ewentualnie całego SID-a tego użytkownika. Tylko - w jaki sposób automatycznie uruchamiać demony należące do konta nie-systemowego?

z góry dzięki za podpowiedź

A jeśli będziesz miała PID interesującego Cię procesu?

Możesz go sobie wydobyć np. z "ps -ef" za pomocą prostych operacji na stringach.

Czyli w skrypcie

ps -ef | grep -i orderprocessor | grep -v grep

Wynik będzie coś jak (tu dla CUPS-a):

root      4435     1  0 10:26 ?        00:00:00 /usr/sbin/cupsd

i bierzemy do zmiennej ciąg znaków po pierwszych znakach białych (kilku spacjach) do następnych.

A potem oczywiście

kill zmienna

Ze zwykłym procesem nie byłoby problemu w ten sposób, natomiast nie znam się na własnych demonach. Demony usług systemowych zatrzymujesz "nazwa stop", ale tu pewnie nie ma tak łatwo?

• 2 weeks later...
ps -ef | grep -i orderprocessor | grep -v grep

root      4435     1  0 10:26 ?        00:00:00 /usr/sbin/cupsd

kill zmienna

To samo uzyskasz jednym prostym poleceniem

kill `pidof OrderProcessor`

, tyle że LadyRoot napisała że ubicie tego procesu nie przynosi porządanych efektów.

Odpowiem sobie sama, bo może komuś się przyda. Najprostszy sposób okazał się najbardziej skuteczny :rolleyes:

cp /usr/bin/java /usr/bin/mojprogram

..a potem zmieniam wywołanie:

daemon java (...)

na

daemon mojprogram (...)

i w skrypcie demona dla polecenia stop wystarczy:

killproc mojprogram

Aż mi głupio, że to takie proste było... :D

• 2 months later...

Ciekawie to wymyśliłaś. Jeszcze tak dla sportu dodam coś, odnośnie tej podanej przez Ciebie metody z ubijaniem całego procesu java. Można potomne procesy, jak wspomniany tomcat, wyłączyć spod działania procesu macierzystego. W ten sposób po zakończeniu macierzystego, potomek (tomcat) dalej działa.

disown -h PID

Wyczytałem to w "100 sposobów na Linux server"