Skocz do zawartości

Instalowanie Programów

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Sciągnąłem wczoraj z netu Winampa 'linuxowego' ale jego instalacja nie powqiodła sie wyswietliłł komunikat o niespełnionej zalezności z jakąś biblioteka. CO w takiej sytuacji zrobic., śściągnąć te biblioteke z ntu' tylko skąd?' czy napisać jakieś dowiązanie?

Program Kconfigure ,też ściagniety nie daje sie zainstalować tradycyjną metoda ./configure, make , make install, trzeba inaczej ale jak? Plik readmi jest po angielsku, który znam słabo. Program Kconfigure ma pomagać w instalacji różnych aplikacji a jego samego nie mogę zainstalować. Zainstalowałem aMule i potrzebne do niego biblioteki wxBase wxGTK a program sie i tak nie uruchamia się z winy jednej z bibloitek .Co w takiej sytuacji zrobićChciałem zainstalowac jakis prosty program windowsowy, system pyta jaka aplikacja otworzyć plik exe. podaje wine. Nie ma wine.Jaką aplikacją@ instalować windowsowe programy?Czy jest jakieś narzedzie do automatycznej instalacji programów na (_linuxie_ → Linuksie) ORT? Często po ściągnieciu i rozpakowaniu tgz. nie wiadomo co robić dalej a pliki readmi czy install są po angielsku.Sciągnąłem Mozillę 07PL Firebird, rozpakowałem tar.gz, ./configure czy make install nic nie daje. Skąd mam sie nauczyć jak to zainstalować?Prosze o pomoc i porade.

1. Cos takiego jak winamp, pod Linuksem nazywa sie xmms. Mozesz go sciagnac z freshrpms (czytaj nizej).

2. Jesli chcesz zainstalowac cos z zaleznosciami, polecam (_yum'a_ → yuma) ORT. Zeby Ci wszystko ladnie instalowal, dodaj to /etc/yum.conf odpowiednie repozytoria. Dla FC2 moga to byc:

[freshrpms]
name=FreshRPMs
baseurl=http://ayo.freshrpms.net/fedora/linux/$releasever/$basearch/freshrpms/
http://ftp.us2.freshrpms.net/linux/freshrpms/ayo/fedora/linux/$releasever/$basearch/freshrpms/

3. Aplikacja do "automatycznej instalacji programow na Linuksie to np. rpm albo Install packages.

4. Programy pod winshita mozesz na Linuksie instalowac np. przez wine. Sciagniesz go z googli ;)

5. Programy, ktore przeznaczone sa do samodzielnej kompilacji, zazwyczaj zainstalujesz w ten sposob:

# ./configure

# ./make

# ./make install

To powinno Ci pomoc.

Powodzenia ;)

Mozilla Firebird 07PL uruchamia sie bezposrednio z katalogu, jak to jest możliwe? Polecenie./MozillaFirebird i juz jest. Przegladarka ta nie czyta flasha ani javy choc są zainstalowane i pozostałe 3 przegladarki konquerror epifany i mozilla1.4 czytaja flashy i javy prawidłowo. Jak wytłumaczyc tej Firebird aby tez czytała?

Mozilla Firebird 07PL uruchamia sie bezposrednio z katalogu, jak to jest możliwe?

A czemu ma nie działać? Poza tym wywal Firebirda i zainstaluj Firefoksa.

Przegladarka ta nie czyta flasha ani javy choc są zainstalowane i pozostałe 3 przegladarki konquerror epifany i mozilla1.4 czytaja flashy i javy prawidłowo. Jak wytłumaczyc tej Firebird aby tez czytała?

Tamte przeglądarki szukają pluginów w katalogu /usr/lib/mozilla/plugins, a FF w ŚCIEŻKA_DO_FF/firefox/plugins lub w ~/.mozilla/plugins/ Zrób symlinki w katalogu z pluginami i ruszy z kopyta :-)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...