DAREK WL. Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 Sciągnąłem wczoraj z netu Winampa 'linuxowego' ale jego instalacja nie powqiodła sie wyswietliłł komunikat o niespełnionej zalezności z jakąś biblioteka. CO w takiej sytuacji zrobic., śściągnąć te biblioteke z ntu' tylko skąd?' czy napisać jakieś dowiązanie? Program Kconfigure ,też ściagniety nie daje sie zainstalować tradycyjną metoda ./configure, make , make install, trzeba inaczej ale jak? Plik readmi jest po angielsku, który znam słabo. Program Kconfigure ma pomagać w instalacji różnych aplikacji a jego samego nie mogę zainstalować. Zainstalowałem aMule i potrzebne do niego biblioteki wxBase wxGTK a program sie i tak nie uruchamia się z winy jednej z bibloitek .Co w takiej sytuacji zrobićChciałem zainstalowac jakis prosty program windowsowy, system pyta jaka aplikacja otworzyć plik exe. podaje wine. Nie ma wine.Jaką aplikacją@ instalować windowsowe programy?Czy jest jakieś narzedzie do automatycznej instalacji programów na (_linuxie_ → Linuksie) ORT? Często po ściągnieciu i rozpakowaniu tgz. nie wiadomo co robić dalej a pliki readmi czy install są po angielsku.Sciągnąłem Mozillę 07PL Firebird, rozpakowałem tar.gz, ./configure czy make install nic nie daje. Skąd mam sie nauczyć jak to zainstalować?Prosze o pomoc i porade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 1. Cos takiego jak winamp, pod Linuksem nazywa sie xmms. Mozesz go sciagnac z freshrpms (czytaj nizej). 2. Jesli chcesz zainstalowac cos z zaleznosciami, polecam (_yum'a_ → yuma) ORT. Zeby Ci wszystko ladnie instalowal, dodaj to /etc/yum.conf odpowiednie repozytoria. Dla FC2 moga to byc: [freshrpms] name=FreshRPMs baseurl=http://ayo.freshrpms.net/fedora/linux/$releasever/$basearch/freshrpms/ http://ftp.us2.freshrpms.net/linux/freshrpms/ayo/fedora/linux/$releasever/$basearch/freshrpms/ 3. Aplikacja do "automatycznej instalacji programow na Linuksie to np. rpm albo Install packages. 4. Programy pod winshita mozesz na Linuksie instalowac np. przez wine. Sciagniesz go z googli 5. Programy, ktore przeznaczone sa do samodzielnej kompilacji, zazwyczaj zainstalujesz w ten sposob: # ./configure # ./make # ./make install To powinno Ci pomoc. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 31, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 Mozilla Firebird 07PL uruchamia sie bezposrednio z katalogu, jak to jest możliwe? Polecenie./MozillaFirebird i juz jest. Przegladarka ta nie czyta flasha ani javy choc są zainstalowane i pozostałe 3 przegladarki konquerror epifany i mozilla1.4 czytaja flashy i javy prawidłowo. Jak wytłumaczyc tej Firebird aby tez czytała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 Mozilla Firebird 07PL uruchamia sie bezposrednio z katalogu, jak to jest możliwe? A czemu ma nie działać? Poza tym wywal Firebirda i zainstaluj Firefoksa. Przegladarka ta nie czyta flasha ani javy choc są zainstalowane i pozostałe 3 przegladarki konquerror epifany i mozilla1.4 czytaja flashy i javy prawidłowo. Jak wytłumaczyc tej Firebird aby tez czytała? Tamte przeglądarki szukają pluginów w katalogu /usr/lib/mozilla/plugins, a FF w ŚCIEŻKA_DO_FF/firefox/plugins lub w ~/.mozilla/plugins/ Zrób symlinki w katalogu z pluginami i ruszy z kopyta :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi