Skocz do zawartości

F10 Vostro1510 Brak Dźwięku

michaell

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie działa mi dźwięk na laptopie dell`a Vostro 1510. Dopiero co zainstalowałem Fedore 10. Zrobiłem wszystkie aktualizacje. Chciałem sprawdzić czy wszystko działa. No i od razu natknąłem się na to. Jestem kompletnie nowy w tym systemie. Szukałem jakiś sterowników czy czegoś pomocnego przez parę godzin i nic. lshw wyświetla mi taką informację:

*-multimedia

description: Audio device

product: 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller

vendor: Intel Corporation

physical id: 1b

bus info: pci@0000:00:1b.0

version: 03

width: 64 bits

clock: 33MHz

capabilities: bus_master cap_list

configuration: driver=HDA Intel latency=0 module=snd

i to rozumiem wszystko czego mogę się dowiedzieć o mojej karcie dźwiękowej,

w lspci nie ma nic o dźwięku ani niczym podobnym.

alsamixer wyświetla mi po prostu graficzny mixer dźwiękowy. (_wogóle_ → w ogóle) ORT wszystko wygląda jakby było dobrze skonfigurowane. Nie mam żadnych błędów. Regulator głośności działa. Wszystkie programy i wtyczki się uruchamiają. Piosenki i filmy odtwarzają się bez problemu. Tylko, że nie słyszę żadnego dźwięku,

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

może masz w laptopie jakiegoś rodzaju przycisk mute :P

dobra, tak na poważnie, to mówisz że już szukałeś rozwiązania ale nie znalazłeś, to może spróbuj alsamixer w konsoli wpisać, ja takiego czegoś nie miałem ale często (nawet na tym forum) ludki proponują sprawdzenie czy głośność w alsie nie jest wyciszona ;] (chodzi mi o to że [tab] zmienia widok sprzetu, czy coś w tym stylu) jeśli jednak masz jak mówisz wszystkie paski po podciągane do góry i nie ma tam zaznaczonego nigdzie mute, to nie iwem co dalej

Hehe. Nie. W słuchawkach też nie ma. Alsamixer oczywiście odpalałem w konsoli od razu i wszystko tam jest włączone. A przerzucenie się na stare jądro nic mi nie daje.Może powinienem przeinstalowąc jeszcze raz system i zobaczyć czy na samym początku pójdzie. Chociaż szczerze mówiąc w to wątpie. A może mógłbyś mi powiedzieć - skoro masz ten sam model i wszystko Ci działa, który konkretnie system instalowałeś i czy wgrywałeś jakieś sterowniki czy od razu działało?

Ja instalowałem Fedore 10 z wersji DVD i pierwsze jądro to było 2.6.27.5-117 . A upgrade`owało mi do 2.6.27.9-159 . Może chodzi Ci ogólnie o jądro 2.6.27 ? jeśli tak to może powinienem wypróbować Fedorę 9?

Poczytam jeszcze na forum jak znajde jakieś topic`i skoro mówisz, że ich sporo ;)

Pozdrawiam i proszę o dalsze pomysły

getting better ;) jestem nowy na tym forum, więc nie przeglądałem go dobrze. Raczej szukałem na googlach. A tu jak wół stoi rozwiązanie na pierwszym topic`u w multimediach. Sorry za zawracanie tyłka i dzięki wielkie za próbę pomocy ;)

Dla tych co dalej szukają na google i natrafią na ten topic przypadkiem to był problem z pulseaudio. Trzeba zacząć używać samej alsy. Narazie zmieniłem po prostu ustawienia w jednym programie, żeby na wyjściu używał tylko tego i ruszyło. Muszę jeszcze coś zrobić, żeby był to domyślny wybór dla wszystkich programów. Ale myślę, że teraz to już pójdzie z górki.

Dzięki jeszcze raz. pzdr