abdulah Napisano Luty 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2009 Witam. Jestem laikiem, chce sie nauczyc baz jednak nie moge wystartowac. Zainstalowalem postgresa zgodnie z tym poradnikiem http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10585 Pozniej uruchamiam "psql template1" i wszystko dziala, ale tylko jak jestm zalogowany jako root do bazy "su - postgres", ale kiedy chce sie dostac do bazy na drugim terminalu wyskakuje mi blad "psql: KATASTROFALNY: rola "wojtek" nie istnieje" gdzie "wojtek" to moj domowy katalog. Z rootem jest to samo. Z tego co pamiętam, to ustawialem sciezke dostepu w .bash_profile tak jak piszą tutaj: http://www.postgresql.org.pl/index.php?opt....html#START-ENV ale to pewnie nie ma żadnego związku. Chyba jeszcze cos ustawialem, ale nie pamietam, bo grzebalem na roznych stronach. Czy moglby mi ktos pomoc w konfiguracji, bo jestem w kropce? Druga sprawa. Widzialem na debianie fajnego klienta do postgresa, niestety nie pamietam jak sie on nazywa. Polecicie cos takiego na fedorę? Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Luty 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2009 Najpierw zapoznaj się z zasadami tworzenia użytkowników baz danych -- polecenie CREATE USER w SQL lub createuser w shellu systemowym. Zasady dostępu do serwera są opisane w pliku pg_hba.conf, domyślnie w /var/lib/pgsql/data/ Jeżeli chcesz mieć zdany dostęp, dochodzi konfiguracja firewalla. Manuale do postgresa są dość dobrze napisane. Zwłaszcza firmowy na postgresql.org. Klient graficzny? może myślisz o pgadmin3, jest w paczce o tej nazwie. Wiele dobrych klientów obsługuje postgresa, ale zależy do czego ma on służyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdulah Napisano Luty 17, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2009 OK już ruszylem z miejsca, to najważniejsze, ale znowu pojawil sie kolejny prog nie do przekroczenia. Chcę wczytać bazę danych z pliku sql. Wszystko byloby ok, gdby nie to, że wyskakuje blad w ostatniej linii źródła : "ERROR: character 0xc581 of encoding "UTF8" has no equivalent in "LATIN1"" Już wiem, że problem tkwi w kodowaniu i znak o który chodzi to najprawdopodobniej znak konca tekstu, ktory dopisuje kazdy edytor. Probowalem zmieniac kodowanie na UTF-8 za pomoca komendy "SET client_encoding = 'LATIN1';", ale tylko zmienia się komunikat bledu: "BŁĄD: invalid byte sequence for encoding "UTF8": 0xb4 PODPOWIEDŹ: This error can also happen if the byte sequence does not match the encoding expected by the server, which is controlled by "client_encoding". KONTEKST: COPY city, line 20 " Nawet kiedy ustawiam w edytorze kodowanie LATIN1, takie samo jak w pliku sql mam ustawione, to nic z tego nie wynika. Jeśli dodaję na końcu pliku kilka razy "enter" to przesuwa mi się w komunikacie wiersz w którym znaleziono błąd, więc na 90% chodzi tu o nzak konca tekstu, który może być ustawiany sytemowo. Już nie wiem co dalej robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi