InIrudeBwoy Napisano Luty 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2009 Halo, Piszę skrypcik ktory będzie pingował adresy IP i w razie padu któregoś wysyłał email na mój email korzystając z smtp gmail. po wykonaniu komendy mail -s "test" mó[email protected] < tekst Dostaję Missing "nss-config-dir" variable. SMTP i inne rzeczy mam ustawione w /etc/mail.rc. Co to za błąd? nail daje ten sam błąd. Czytałem, że mail nie może korzystać z zewnętrznych SMTP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Luty 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2009 Masz zainstalowane mod_nss? Chociaż nie mam pojęcia po co to może być potrzebne, co masz w tym mail.rc? Jeśli chcesz monitorować serwery zainteresuj się zabbixem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Luty 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2009 Nie mam mod_nss. mss-config-dir chyba raczej dotyczy tls. Piszę skrypt bo mam swoje powody Nie chcę używać żadnych innych narzędzi. Plik mail.rc to domyślny plik plus konfiguracja dla gmail. set smpt=smtp.gmail.com set from=mójadres set smtp-use-starttls set smtp-auth-user=mojadres set smtp-auth-password=hasło Po wykonaniu nail -v -s "Test" [email protected] < treść_mejla Po wycięciu pierdół początkowych. >>>STARTTLS 220 2.0.0 Ready to start TLS Missing "nss-config-dir" variable. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Luty 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2009 Było na forum, pytalem o to. Ja to rozwiązałem poprzez mutt: mutt -s "Informacja o nowej wersji w katalogu $serwer:/$PWD ." [email protected] < powiadom.txt Wymaga poprawnego skonfigurowania dns. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2009 Też używam mutt`a. DNS`ów nie musiałem konfiguraować a jedynie pobrać certyfikaty thawte. Problem rozwiązany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi