Skocz do zawartości

Najlepsze Preferencje Dzwieku

Zagiewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam fedore 10 i karte dzwiekowa audigy 2 zs. Dzwiek oczywiscie mi chodzi ale z czystej ciekawosci chcial bym zapytac jakie ustawienie jest najlepsze i dlaczego no i jakich ustawien wy uzywacie? Konkretniej mowiac... gdy wejdziemy do zakladki System w menu start nastepnie Preferencje -> Sprzet -> Dzwiek to uruchomi nam sie okno z dwiema zakladkami: urzadzenia i dzwieki. W zakladce urzadzenia mamy odpowiednio:

zarzadzanie dzwiekiem, muzyka i filmy, konferencje dzwiekowe, domyslne sciezki miksera.

I teraz przy kazdej z nich mozemy ustawic sposob odtwarzania dzwieku wybierajac urzadzenie... no i u mnie jest tego sporo:

audigy 2zs... p16v alsa

audigy 2zs... multichanel playback alsa

audigy 2zs... multichanel capture/pt playback alsa

alsa - advanced linux...

serwer dzwieku pulseaudio

Wiem ze pulseaudio jest nowszym i lepszym sterownikiem do odtwarzania dzwiekow dlatego jego uzywam. Ake co oznaczaja poprzednie, ktore jest lepsze i dlaczego?

W tłumaczeniu potocznym (jak chcesz dokumentację to google ;p):

Pulseaudio to "nakładka"/serwer usprawniająca znacznie alsa (choć osobiście nie lubię)

Alsa to komponent dźwięku dla Linuksa, zbiór sterowników itp.

Audigy to wykryte przez Linuksa sterowniki do Twojej karty, a konkretniej poszczególne wyjścia.

Całość idzie tak:

Odtwarzacz----->pulseaudio----->alsa----->Audigy------>głośniki

W zależności od tego gdzie się "wepniesz", takie będziesz miał możliwości. Z założenia, przy zainstalowanym pulseaudio powinieneś z niego korzystać.