pebu Napisano Marzec 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2009 Pewnie mój problem jest banalny. Zainstalowałem dzisiaj fedore10 na moim laptopie ibm lenovo R61i . Wszystko działa elegancko oprócz dźwięku. W laptopie mam przyciski które odpowiadają za regulację głośności na innych systemach (Windows, Ubuntu, Slackware, fedora9) działają bez problemów i bez zbędnych sterowników. Na fedorze niestety nie działają. Te przyciski to nie jest Fn+coś tam tylko są oddzielnie niejako poza całą klawiaturą alfa-numeryczną. Problemem jest też to, że nie mogę znaleść regulacji głośności nigdzie zawsze był mikser do tego ale w moim kde niedość, że sam się nie zainstalował to jeszcze nie można go dodać w żaden sposób. Może oprócz powyższych problemów przy okazji ktoś mógłby mi też napisać które pliki konfiguracyjne odpowiadają za dżwięk w systemie. Z góry dziękuje za pomoc. EDIT: Dobra z mikserem sobie poradziłem. Nie sprawdziłem najprostszej opcji brakowało mi jednego pakietu od multimediów miksera wlaśnie Przy okazji zainstalował się jakis pakiet w powiązanych który rozwiązał problem z przyciskami na kalwiaturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Marzec 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2009 dobra rada wywal pulseaudio i przestaw sie na alse. dobrze na tym wyjdziesz za pulseaudio odpowiada zdaje sie /etc/pulde/default.pa za to z alsa jest smiesznie bo np w fedorze jest /etc/alsa.conf , a np w debianie nie ma zadnego i jest ustawiane wszystko z automatu . btw sprawdzales czy masz wlasciwy modul zaladowany? w ogole sprawdzales czy karta dzwiekowa jest obslugiwana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi