Skocz do zawartości

Instalacja Wlan Planet Wl-8303

maci3k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, udalo sie komus zainstalowac karte planet wl-8303 (chip Realteka 8180) ? Na googlu znalazlem parenascie instrukcji jak to zrobic, ale bez powodzenia :(, mozliwe z powodu malej znajomosci (_linuxa_ → Linuksa) ORT :( Prosilbym o dokladne opisanie krok po kroku co zrobic :)

pozdrawiam

• 1 month later...

Witam. Ja mam wlasnie ta karte. Prawie 2 tygodnie trwala instalacja :).

Ja uzylem ndiswrappera (powoduje, ze stery z windyxp dzialaja pod linem)

A bylo to tak:

- sciagnij ndiswrappera, skompiluj

- potem instalujesz stery, piszac: ndiswrapper -i <sciezka_do_pliku_inf_sterow_z_windy>

- mozesz teraz napisac: ndiswrapper -l, zeby sprawdzic, czy sie poprawnie zainstaslowaly

- ladujesz modul: modprobe ndiswrapper

- piszesz: iwconfig - mozesz tu wyczytac jaki interface Cie interesuje (u mnie jest to wlan0)

- teraz musisz podac Twoj ssid: iwconfig <nazwa_interface-u (np. wlan0)> essid <Twoj_ssid>

- dalej normalnie konfigurujesz jak zawsze - jak jakies problemy to pisz :)

wszystkie czynnosci wykonujemy pod konsola jako root

1 instalujemy zrodlo (opis w artykule http://www.fedora.pl/site/index.php?option...id=81&Itemid=34 nie zapomnij u zrobieniu tego co pisze na dole w "uwaga")

2.wpisujemy "ln -s /usr/src/linx-2.6.9 /lib/modules/2.6.9-1.667/build"

3.rozpakowujemy ndiswrapper`a i dajemy "make install"

4.rozpakowujemy sterowniki z winXP naszej karty do katalogu w ktorym mamy ndiswrappera (tak jest najwygodniej)

5."ndiswrapper -i NET8180.INF" (dla karty na RTL8180, wazna wielkosc liter)

6."ndiswrapper -l" tu musi nam sie pojawic net8180 present!!

7."modprobe ndiswrapper"

8."ndiswrapper -m"

9.kopiujemy katalog etc do glownego katalogu zmieniajac najpierw ustawienia sieci na swoje w dwoch plikach !! mozna tez przez iwconfig, ale jak bedziesz mial to juz zapisane to nastepnym razem tylko kopiujesz pliki i dziala :P

10."reboot" i cieszymy sie netem przez Wlan :)

ndiswrappera stery i pliki z konfiguracja znajdziesz TUTAJ !!!!!!

2 tygodnie :shock: mi cale 4 dni B)

• 2 weeks later...
9.kopiujemy katalog etc do glownego katalogu zmieniajac najpierw ustawienia sieci na swoje w dwoch plikach !! mozna tez przez iwconfig, ale jak bedziesz mial to juz zapisane to nastepnym razem tylko kopiujesz pliki i dziala :P

A można jaśniej ten punkt?? Zrobiłem wszystko poza nim, bo nie wiem o co chodzi.

Co trzeba zmienić i w jakich plikach. Ja katalog ETC mam już od razu w głównym, nie muszę go przegrywać. A tych plików nie da sie od Ciebie ściągnąć

Dzięki

• 1 month later...

Cześć.

Odświeżam stary temat bo z tego co wiem to wiele osób ma nadal problemy z instalacją kart radiowych. Chodzi o to, że znalazłem w linuxacademy to (post menducka). I to TO sprawdza się jak najbardziej w FC3. Przetestowałem sprawdziłem, całość zajęła jakieś 10 minut. Oczywiście trzeba najpierw zbudować źródła, jak to wyżej opisano (dzarek1). Później wszystko chodzi - PLANET 8308 działa wyśmienicie:).

• 4 weeks later...
Cześć.

Odświeżam stary temat bo z tego co wiem to wiele osób ma nadal problemy z instalacją kart radiowych. Chodzi o to, że znalazłem w linuxacademy to (post menducka). I to TO sprawdza się jak najbardziej w FC3. Przetestowałem sprawdziłem, całość zajęła jakieś 10 minut. Oczywiście trzeba najpierw zbudować źródła, jak to wyżej opisano (dzarek1). Później wszystko chodzi - PLANET 8308 działa wyśmienicie:).

przeczytalem to linux academy i musze uznac ze ten opis jest najlepszy ztych ktore czytalem

nie mam sieciowki planet ale msi a i tak wszytsko poszlo idealnie jak w opisie tylko spotakla mnie jedna dolegliwosc

a mianowicie chcialem w tym narzedziu konfiguracji sieci przypisac inny mac niz ma karta i wywala ze 'mac jest inny niz spodziewany'

wczesniej mialem inna karte wlan ale pod usb(lantech) i nie bylo szans zeby odpalic to na linuksie wiec sprawilem sobie na pci ale w mojej sieci jest identyfikacja mac wiec aby z niej skorzystac musze zmienic mac na ten ze starej sieciowki

wie ktos moze jak to obejsc?

probowalem konfigurowac siec przez iwconfig i ifconfig ale nie dalo to zadnego rezultatu ;)