Skocz do zawartości

Xine - Sterownik Video

Zagiewa

Rekomendowane odpowiedzi

A czy nie posiadasz czasem tej karty z serii R200/R300 do których już nie ma wsparcia? Jeśli tak - dlatego nie masz akceleracji.

@WalDo: niestety - ponura prawda o ATI... Ja sam napociłem się, żeby w moim Xpress 200M zrobić Direct Rendering i raz na otwartych działa a raz na zamkniętych...

@Zagiewa: co do dźwięku w Xine to też tak uważam ;)

Usunięcie sterów to poprostu yum remove \*fglrx\*, przywrócenie poprzedniego initrd no i oczywiście w xorg.conf przywrócić poprzedni sterownik.

Po zainstalowaniu systemu mialem stery ktore fedorka sobie sama zainstalowala. Zainstalowalem stery ATI tak jak mi doradziles w sprawie problemu z video w xine wiec i tak zrobilem no ale nie dzialaja:( dlatego musze je usunac i powrocic do poprzednich.

morsik po zainstalowaniu systemu mialem akceleracje ale teraz majac zainstalowane (niedzialajace) stery ATI akceleracji juz nie mam. Wroce do poprzednich ustawien to problem zniknie. Co do usuniecia fglrx i przywrocenie poprzedniego initrd to nie ma problemu ale co konkretnie musze zmienic w xorg.conf?

Przed chwila wyskoczyla mi informacja ze jest 6aktualizacji poprawiajacych bledy z czego dwie dotyczyly xorg wiec zaktualizowalem i po przelogowaniu sie okazalo sie ze polecenia fglrxinfo glxinfo i glxgears dzialaja ;D no i wszystko bylo by fajnie gdy by nie jedna rzecz... po wklepaniu w konsole glxinfo dostaje informacje ze nie dziala mi akceleracja 3d:( no i dalej lipa. Macie jakie pomysly?

meczylem meczylem i nic nie wymeczylem... w koncu zostalem zmuszony do przeinstalowania systemu no i mam akceleracje ale z ciekawosci chcial bym zapytac czy na fc10 udalo wam sie zainstalowac sterowniki ati bez zadnych problemow? bo ja probowalem no i mi nie wyszlo chociaz na fc6 i 9 robilem to bez problemu

• 4 months later...

Ustaw w xorg.conf

w opcji karty

Option "VideoOverlay" "On"

i wtedy pod xv bedzie smigać

ale najlepiej użyć SMPlayera, który używa mplayera i ma specjalny sterownik dla ati-xv i ati-opengl

( w SMPlayerze nie bedziesz musiał grzebac po manualach )