Scorpion Napisano Marzec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2009 Takie pytanko Uruchomilem system, wszystko bylo ok (zadnych nowych update'ow), zaczalem spokojnie ogladac film i co dziwne cdrom mi sie zaczal otwierac i zamykac kilka razy Przestraszylem sie ze to wlam. Nic nie moge znalesc w logach na ten temat ilosc uzytkownikow zalogowanych tylko 1 (zreszta nie ma innego konta oprocz uzytkownika i roota) ssh, ftp nie jest wlaczone (nie mam standardowo wlaczone jak nie potrzebuje) iptables wlaczone i selinux wlaczony a tu takie dziwne rzeczy Czy moze ktos mi powiedziec co to moglo byc ? I ewentualnie gdzie sprawdzic czy to wlam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Marzec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2009 Jakby ktoś się włamał to raczej nie po to aby Ci zamykać i otwierać klapkę CDROM, bez przesady . Sprawdź kable, może coś nie łączy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ippo Napisano Kwiecień 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2009 RIAA sprawdzała, czy odtwarzasz film z legalnej kopii. Jeśli zobaczyli, że nie ma legalnej płyty w napędzie, to pupa zbita.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Maj 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2009 Jakby ktoś się włamał to raczej nie po to aby Ci zamykać i otwierać klapkę CDROM, bez przesady . Sprawdź kable, może coś nie łączy. to widzę, że chyba nie podpinałeś się do sieci w akademiku u informatyków a tak serio, to dla spokoju możesz sobie sprawdzić kompa za pomocą: chkrootkitX, a jak przytrafia Ci się spanikować to możesz po instalacji czystego systemu od razu skonfigurować jakiś system śledzenia zmian plików systemowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi