DJKelvin Napisano Marzec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2009 Witam serdecznie! Jestem wielkim miłośnikiem Fedory. Obecnie pracuję na FC6. Problem z którym się borykam z moją kartą (jak w temacie) od dość dawna (od miesiąca) polega na tym że niby jest DirectRendering ale go nie ma. Już wyjaśniam o co mi chodzi: Po wydaniu polecenia: "glxinfo" otrzymuje info, że DirectRendering=Yes, natomiast przy wydaniu polecenia "glxgears" wyrzuca mi ten słynny już log: "libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x42" a typowe "zębatki się nie pokazują, tylko jest czarny ekran w oknie". Supertux nie chce akceptować OpenGLa (wyłącza się przy zaznaczeniu tej opcji", gry w Dosboxie się zacinają i zawieszają środowisko graficzne (np. NeedForSpeed1), aplikacje spod Windows przy Wine też mi ten komunikat z libGL'em pokazują w terminalu. Najdziwniejsze jest, że nie ma polecenia xorgconfig, którym konfiguruje się XORGa. Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać ten problem? Dodam tylko, że pracuję na laptopie Medion MD9580-A. Na stacjonarce mam Radeona 9200se i wszystko jest oki na Fedorce. Sterownik FGLRX działa, DirectRendering jest, gry działają....na Mandrivie w laptopie rendering działał mi normalnie. A wolę Fedorę, bo ufam dystrybucjom pochodzącym od RedHata. Miałem RH9 i Auroxy od 8 do 12 i byłem zadowolony. Tylko ten problem z kartą mnie denerwuje. Zna ktoś jakieś rozwiązanie? Może mam coś nie tak w xorg.conf'ie? Z góry dziękuję za pomoc :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi