Skocz do zawartości

Alt+f2 Przestał Działać

zyguli

Rekomendowane odpowiedzi

Przestał mi działać sĸrót alt+F2 "run command". Podejrzewam, że może jakiś update to załatwił. W wykazie skrótów klawiaturowych Gnome (System->Preferencje->Osobiste->Skróty Klawiszowe) mam w kolumnie "Działanie" sporo pozycji "Nieznane działanie". Nie wiem, czy tak było już wcześniej, czy po prostu system stracił te ustawienia. Google mi nie pomógł. Proszę o pomoc.

1) yum install gconf-editor

jak już go zainstalujesz to Narzędzia Systemowe>Edytor Konfiguracji i przejdź do gałęzi /apps/metacity/global_keybindings i napraw. Za uruchamianie odpowiada opcja:

panel_run_dialog powinno być wpisane <Alt>F2

2) Jeśli nie pomoże to usuń konfigurację w katalogu domowym, powinna się odtworzyć po zalogowaniu. Jeśli nie chcesz stracić za dużo to usuń tylko głąź lub jej część. np:

~/.gconf/apps/metacity/global_keybindings

Skoro nie działa Ci dużo więcej skrótów to usuń cały katalog ~/.gconf/apps/metacity

• 4 weeks later...

Niestety wykasowanie całego ~/.gconf/apps/metacity nie pomogło. Stworzyłem testowe konto użytkownika i na nim wszystko działa. Poza tym na moim koncie w gconf-editor są te skróty ustawione, za to "Skróty klawiszowe" z menu Gnome już ich nie pokazują.

Edit: Problemem był wyłączony plugin "Gnome Compatibility" w Compizie. Problem rozwiązany.