RetSnom Napisano Marzec 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2009 Witam, musiałem zwrócić się o pomoc tutaj,do Was, nigdzie nie znalazłem nic, otóż , po instalacji "cudnego" systemu m$ straciłem gruba,norma, instalowałem go z płytki ubuntu 5.10 , no i się nie udało, zapomniałem o niej, wziąłem płytkę gentoo i zainstalowałem gruba ,system wstał z straconym fstabem, którego naprawiłem, i pustym terminalem, nie wiem czy może to być powiązane z tym ,że instalator ubuntu partycje /home zamontował jako byle jakie media, ale po moim fstabie , wszystko poza terminalem działa.Usunąłem wszystkie configi kde4 związane z terminalem.Dalej nic ,oto zrzut dzieła: Oczywiście nie da sie pisać. QuadKonsole wyrzuca to: Konsole is unable to open a PTY (pseudo teletype). It is likely that this is due to an incorrect configuration of the PTY devices. Konsole needs to have read/write access to the PTY devices. w /dev/pts nie ma nic. nie ma żadnych PTY (jak je stworzyć? makedev nie daje rady) Dodam że wszystkie tty działają, i jest to jedyny dostęp do basha jaki moge uzyskać. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2009 Wygląda to imo na jakiś problem z makedev, sprawdź czy masz w systemie /etc/makedev.d/01linux-2.6.x , i czy są w nim wpisy o pty może ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RetSnom Napisano Marzec 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2009 c $PTY 2 0 1 176 pty%c%x p 16 c $PTY 2 176 1 80 pty%c%x a 16 to jest, wiecej nieznalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2009 Ręki uciąć nie dam, ale spróbować nie zaszkodzi: $ grep pty /etc/makedev.d/01linux-2.6.x c $PTY 2 0 1 176 pty%c%x p 16 c $PTY 2 176 1 80 pty%c%x a 16 c $PTY 3 0 1 176 tty%c%x p 16 c $PTY 3 176 1 80 tty%c%x a 16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RetSnom Napisano Marzec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2009 tak mam, ale dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2009 Sprawdź jeszcze prawa dostępu do /dev/pts* /dev/tty* może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RetSnom Napisano Marzec 25, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2009 Do pts drwxr-xr-x root:root do tty crw-rw-rw root:tty a do tty* crw--w--w root:root a jak z chownem pts? root:root? czy może root:pts tak jak to przy tty wygląda,jak ty masz? tak przy okazji, w /dev/pts/ nie powinny być pliki 0 i 1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RetSnom Napisano Marzec 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2009 Problem okazał sie prostszy niż myślałem, wręcz banalny ;p oto on: devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 czyli brak jego w /etc/fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi