InIrudeBwoy Napisano Marzec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2009 Cześć, Jest to dla mnie dosyć świeży temat a tutaj na pewno ktoś wie jak t ozrobić. Mam do przeskanowania kilkanaście tysięcy plików txt (html tak naprawdę ale zapomniałem dodać opcji jak puściłem curl). Z każdego z nich interesuje mnie jedna linijka, czyli <title></title>. Chcę ją wyciąć dołożyć znak ";" a potem numer porządkowy z pętli i znowu ";". Kod jaki mam, który oczywiście nie robi tego co bym chciał to: #!/bin/bash for ((i=1;i<=10;i+=1)); do grep '</title>' file${i}.txt | head -c -9 >> test.txt echo ";$i;" >> test.txt done Problemem jest linijka zaczynająca się od echo. Za cholerę nie mogę dodać do pliku $i, ten znak jest pusty kiedy zostaje zapisany do test.txt. Plik wynikowy powinien mieć postać: TITLEPLIK1;NUMER1;TITLEPLIK2;NUMER2;...TITLEPLIK20000;NUMER20000;... Dodatkowo to nie jest szereg ciągły, wielu numerów brakuje. To pewnie banalne ale dopiero zaczynam więc proszę o wyrozumiałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maiKel Napisano Marzec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2009 echo ";$1;" >> test.txt zamień na echo ";$i;" >> test.txt chyba tylko dlatego jest źle, chyba że coś źle zrozumiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2009 OMG, OMG, OMG!!!! Zbyt długo dzisiaj siedziałem przed kompem chyba. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi