fish89 Napisano Kwiecień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2009 Instalowałem już te stery na wszelkie sposoby i na różnych dystrybucjach (debian, ubuntu, mandriva, fedora) i cały czas mam ten sam problem. Po instalacji sterów czy to ze strony nvidia czy w przypadku fedory za pomocą kmod-nvidia x-y po instalacji nie wstają i wyskakuje błąd "Fatal error, no screens found" i "No device detected" Nie wiem co jest grane, dopiero zaczynam swoją historię z linuxem a ta instalacja sterowników mnie załamuje i zniechęca :/ na komendę $ /sbin/lspci | grep -i vga wynik jest taki: 00:12.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 7025 (rev a2) 02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 8600 GT (rev a1) to zapewne chodzi o to, że x-y pewnie próbują wstać z wbudowanej grafiki a nie tej do ktorej zainstalowałem stery, jednak jak to rozwiązać to nie mam pojęcia, próbowałem w biosie wyłączyć wbudowaną karte ale wtedy to już nawet konsola nie wchodziła. Oczywiście po tym problemie cały czas przeinstalowuje system i próbuję na nowo... Nawet jak wracałem do poprzedniego xorga to nic nei wstawało... Pomoże ktoś? ;S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Kwiecień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2009 Trzeba dopisć do xorg.conf w Section "Devices", że chcesz korzystać z GT8600: BusID "PCI:2:0:0" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fish89 Napisano Kwiecień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2009 A w sekcji Screen? W ogóle jej nie mam.... jaki mam monitor wpisać? To pewnie dlatego jest ten error No screens found... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Kwiecień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2009 Jasnowidzów tu nie znajdziesz co Ci powiedzą jaki monitor masz ;-) Może najpierw spróbuj polecenia: system-config-display Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fish89 Napisano Kwiecień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2009 Hm w system-config-display napisane jest tylko że monitor jest automatycznie skonfigurowany. Tak wygląda mój xorg świerzo po instalacji systemu: Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "InputDevice" # keyboard added by rhpxl Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nv" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection to teraz zainstaluje znowu stery do tej mojej karty tylko napiszcie co jeszcze ewentualnie mam nadpisać żeby już mi x-y wstawały, wystarczy w Device BusID "PCI:2:0:0" czy coś jeszcze ??? dam jeszcze mój wynik na lspci 00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP67 Memory Controller (rev a2) 00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP67 ISA Bridge (rev a2) 00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP67 SMBus (rev a2) 00:01.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP67 Memory Controller (rev a2) 00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 OHCI USB 1.1 Controller (rev a2) 00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 EHCI USB 2.0 Controller (rev a2) 00:04.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 OHCI USB 1.1 Controller (rev a2) 00:04.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP67 EHCI USB 2.0 Controller (rev a2) 00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP67 IDE Controller (rev a1) 00:08.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Bridge (rev a2) 00:09.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP67 AHCI Controller (rev a2) 00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) 00:0c.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) 00:0d.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) 00:0e.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) 00:0f.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) 00:10.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) 00:11.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP67 PCI Express Bridge (rev a2) 00:12.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 7025 (rev a2) 00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration 00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map 00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller 00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control 01:0a.0 Multimedia audio controller: Creative Labs CA0106 Soundblaster 02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 8600 GT (rev a1) 04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 01) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Kwiecień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2009 Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nv" EndSection Ja proponuję Ci podłączyć (jesli jeszcze nie masz) repozytoria RPMfusion (tu masz opis jak to zrobić: http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Jak_do...m_RPMFusion.3F) i ustawić tak powyższą sekcję: Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" BusID "PCI:2:0:0" EndSection "nv" to otwarty sterownik standardowy dostarczany z dystrybucją. Lepsze są jak dotąd sterowniki NVIDI. Zerknij też tu: http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Nvidia. Oczywiście zakładam, że monitor masz podpięty pod kartę graficzną GeForce 8600 GT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fish89 Napisano Kwiecień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2009 O kurka chyba zadziałało zrobiłem tak jak piszecie i x-y wstały ! ale jak mogę się jeszcze upewnić na 100% że wstały na G 8600 a nie zintegrowanej? Żeby moja radość nie okazała się przedwczesna :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Kwiecień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2009 O kurka chyba zadziałało zrobiłem tak jak piszecie i x-y wstały ! ale jak mogę się jeszcze upewnić na 100% że wstały na G 8600 a nie zintegrowanej? Żeby moja radość nie okazała się przedwczesna :P A do jakiej kablem masz podpięty monitor? Inaczej miałbyś ciemność :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fish89 Napisano Kwiecień 5, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2009 Hehe do 8600, czyli wszystko gra, extra ) Dzięki wam wielkie! A jeszcze wczoraj miałem zamiar się poddać i wrócić do win$hita... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Kwiecień 5, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2009 Żeby odpalić na zintegrowanej musiałbyś wpisać BusID "PCI:0:12:0" i przepiąć kabel do tej drugiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2009 Po instalacji sterów czy to ze strony nvidia czy w przypadku fedory za pomocą kmod-nvidia x-y po instalacji nie wstają i wyskakuje błąd "Fatal error, no screens found" i "No device detected"Toś już namieszał jak instalowałeś ze strony nvidia.com. Musisz usunąć wszystkie pliki nvidii i przeinstalować pakiety związane z serwerem X, bo te stery dostarczane od producenta podmieniają ważne systemowe pliki... Ja nigdy nie używałem BusID w xorg.conf a wszystko działało. IMO system już masz skopany przez te wiele prób instalacji sterów ze strony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fish89 Napisano Kwiecień 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2009 Nie nie, tym razem zainstalowałem z repo kmod-nvidia bez dopisania w xorgu nic nie ruszało, dopisałem i śmiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Kwiecień 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2009 Toś już namieszał jak instalowałeś ze strony nvidia.com. Musisz usunąć wszystkie pliki nvidii i przeinstalować pakiety związane z serwerem X, bo te stery dostarczane od producenta podmieniają ważne systemowe pliki... Ja nigdy nie używałem BusID w xorg.conf a wszystko działało. IMO system już masz skopany przez te wiele prób instalacji sterów ze strony... Pochopne wnioski z tym skopaniem systemu. Jeśli ma w systemie jeszcze sterowniki pobrane i zainstalowane ze strony NVIDIA (czyli tę paczkę z rozszerzeniem .run) to odinstalować tę paczkę można poleceniem: nvidia-installer --uninstall Polecenie to przywraca pliki sprzed instalacji. Następnie najlepiej również odinstalować i ponownie zainstalować pakiety NVIDIA z repozytorium RPMFusion. I to wszystko. Oczywiście najlepiej wcześniej zrobić sobie kopię xorg.conf. Jednym działa z BuSID, innym nie. Ja mam dwie karty 8500GT w SLI i akurat ta do której podłączony mam monitor, nie jest przez system widziana jako pierwsza. Dlatego też muszę określać poprzez BusID w xorg.conf której karty używam z monitorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi