Skocz do zawartości

Odtwarzanie Filmów F10

toxdg

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z filmami na F10. Używam Smplayera (ale dzieje się tak również w innych np vlc )

Zainstalowałem kodeki + odtwarzacze i filmy są niby odtwarzane ale gdy usiłuje zmienić rozmiar okna lub reguluje głośność (jeśli nie będe nic ruszał dzieje się to samo po kilkunastu kilkudziesięciu seundach) film po prostu się zatrzymuje tak jak by była włączona pauza ale nie jest.

Sprawdzałem w konsoli czy nie wypluwa jakichś problemów ale nie w konsoli wygląda to tak jak by dalej był odtwarzany film.

A mozesz dorzucic chociaz garsc szczegolow? Ostatnio cienko tu z wrozkami, chyba wiekszosc zajela sie pisaniem na Wiki... ;)

Wymien chociaz podstawowe parametry kompa - proc, ilosc ramu, karta graficzna, chipset, karta muzyczna... w miedzyczasie mozesz tez sprawdzic, czy Ci sie przypadkiem dysk z partycja / (root) nie zapelnil albo swap nie wylaczyl...

dzięki za odpowiedz

co do kompa to: procek 3.0 HT, grafa gf7600, ram 2 gb, swapu nie używa ale jest odpowiedznia ilość, dzwięk sb live.

problem rozwiązałem doraźnie kompilując smplayera ze źródełek i zmieniającw pliku /etc/mplayer/mplayer.conf

##################
# audio settings #
##################

# Specify default audio driver (see -ao help for a list).
#ao = pulse,alsa,
ao = pulse

poradzono mi tak na innym forum i działa. film jako z winy odtwarzacza przestał się pauzować ( o ile to tak można nazwać ). Ale ........ i tak zwalnia bo karta graficzna nie chce działać poprawnie znaczy się podobno działa stery działają poprawnie ale wydajność ehhh to inna bajka w innym topiku..

poradzono mi tak na innym forum i działa. film jako z winy odtwarzacza przestał się pauzować ( o ile to tak można nazwać ). Ale ........ i tak zwalnia bo karta graficzna nie chce działać poprawnie znaczy się podobno działa stery działają poprawnie ale wydajność ehhh to inna bajka w innym topiku..

Sprawdzałeś wyjście video x11 albo gl ?

tu jest cały mój topik

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=20473

tam jest cały xorg i wszystko co i jak robiłem opisane. nie chce dublować ;)

Pozdrawiam

Próbowałeś to zrobić na Fedrowy nowy sposób? Kasujesz xorg.conf, uruchamiasz system, włączasz z menu Ustawienia efekty pulpitu czy jak to tam po polsku byłoi wszystko jest automagicznie wykrywane. Zreszta, jak nie używasz autodetekcji to i tak nie masz tego co trzeba w xorg.conf, poczytaj o uruchamianiu compiza.