Andrzej Orkan Napisano Listopad 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2004 Hej, mam zainstalowanego GRUB-a, który pozwala mi odpalać FC2 i Windows ME. Będę jednak przeinstalowywać Windowsy, więc zawartość mojego mbr będzie nadpisana przez ich instalatora. 1. Jak zrobić sobie dyskietkę startową, żeby od razu odpalać z niej FC2? 2. Jak po wszystkim z powrotem uaktywnić GRUB-a? Dzieki za odpowiedź, Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2004 1. Jak zrobić sobie dyskietkę startową, żeby od razu odpalać z niej FC2? 2. Jak po wszystkim z powrotem uaktywnić GRUB-a? http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...72&hl=dyskietka Szukaj jeszcze działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profit Napisano Listopad 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2004 Wkładamy CD1 od Fedory ( musimy mieć w biosie ustawione bootowanie z płyty ) i wpisujemy w konsoli linux rescue. Zatwierdzamy wszystkie pytania i kiedy wejdzie do konsoli wpisujemy : chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda exit exit I tyle powinno wystarczyc do sukcesu.Należy pamiętać tylko żeby wybrać odpowiednią partycje na której mamy system. U mnie to zawsze działa ,ale zdaje sobie sprawę że może byc różnie z innymi dystrybucjami.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew_g Napisano Listopad 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2004 /sbin/mkbootdisk --device /dev/fd0 `uname -r` Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony91 Napisano Grudzień 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2004 U mnie w domu jest pełna konspiracja jeśli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT. A ja ponieważ jestem nowym użytkownikem (_linuxa_ → Linuksa) ORT chiałem sie troszke nauczyć nim osługiwać. Ale jak wcześniej wspomniałem musze to robić w tajemnicy przed tatą - który jest przeciwnikiem innych systemów [jak on to mówi "synu nie kombinuj, nie instaluj juz nic - jest Windows to niech będzie!!"] , więc chiałem przechytrzyć tate i zainstalowałem lina bez GRUB-a i niemoge go teraz uruchomić. Dajcie jakiś przepis na dyskietke startową (ten z gazety Linux+ nie działa !!). Prosze o pomoc- tylko proszę o dokładne i logiczne wytłumaczenie - takie abym ja - 13sto latek mało obcykany w (_linuxie_ → Linuksie) ORT to zrozumiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Grudzień 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2004 Nim coś napiszesz, to przeczytaj co jest wyżej. Powtarzam za @gajownikiem: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...72&hl=dyskietka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony91 Napisano Grudzień 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2004 Ok ale nie chciałem tworzyć nowego wątrku i dla tego napisałem tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi