Skocz do zawartości

Dyskietka Startowa Fc2

Andrzej Orkan

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam zainstalowanego GRUB-a, który pozwala mi odpalać FC2 i Windows ME.

Będę jednak przeinstalowywać Windowsy, więc zawartość mojego mbr będzie nadpisana przez ich instalatora.

1. Jak zrobić sobie dyskietkę startową, żeby od razu odpalać z niej FC2?

2. Jak po wszystkim z powrotem uaktywnić GRUB-a?

Dzieki za odpowiedź,

Orkan

Wkładamy CD1 od Fedory ( musimy mieć w biosie ustawione bootowanie z płyty ) i wpisujemy w konsoli linux rescue.

Zatwierdzamy wszystkie pytania i kiedy wejdzie do konsoli wpisujemy :

chroot /mnt/sysimage

grub-install /dev/hda

exit

exit

I tyle powinno wystarczyc do sukcesu.Należy pamiętać tylko żeby wybrać odpowiednią partycje na której mamy system.

U mnie to zawsze działa ,ale zdaje sobie sprawę że może byc różnie z innymi dystrybucjami....

• 4 weeks later...

U mnie w domu jest pełna konspiracja jeśli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT. A ja ponieważ jestem nowym użytkownikem (_linuxa_ → Linuksa) ORT chiałem sie troszke nauczyć nim osługiwać. Ale jak wcześniej wspomniałem musze to robić w tajemnicy przed tatą - który jest przeciwnikiem innych systemów [jak on to mówi "synu nie kombinuj, nie instaluj juz nic - jest Windows to niech będzie!!"] , więc chiałem przechytrzyć tate i zainstalowałem lina bez GRUB-a i niemoge go teraz uruchomić. Dajcie jakiś przepis na dyskietke startową (ten z gazety Linux+ nie działa !!). Prosze o pomoc- tylko proszę o dokładne i logiczne wytłumaczenie - takie abym ja - 13sto latek mało obcykany w (_linuxie_ → Linuksie) ORT to zrozumiał.