Ryest Napisano Maj 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2009 Mój problem polega na tym że nie mam dźwięku. Dokładniej to wygląda w ten posób, że czas piosenek/radia w Rhytmboxie leci i wizualizacja pod wpływem tonów działa ale dźwięku brak. W Totemie film odpala bez problemów nic nie tnie i tez nie ma dźwięku.Youtube tak samo bez dźwięku. Po 2dniach spędzonych na forum z myślą o znalezieniu usterki postanowiłem zwrócić się do Was userzy. Dźwięku nie mam odkąd zainstalowałem fedore 10. Kiedyś byłem użytkownikiem Susa i Ubuntu i nie miałem problemów. Przechodząc do rzeczy. Wchodząc w System->preferencje->sprzęt->dzwięk Wybór każdej opcji nie daje rezultatu czyli niby testuje ale nic nie słychać. Wywaliłem później PulseAudio co niestety nie pomogło. Oto co mi wyświetlają kolejne polecenia. lspci | grep "Audio device" [root@localhost alsa-driver-1.0.19]# lspci | grep "Audio device" 00:07.0 Audio device: nVidia Corporation MCP65 High Definition Audio (rev a1) lsmod | grep snd [root@localhost alsa-driver-1.0.19]# cat /proc/asound/cards 0 [NVidia ]: HDA-Intel - HDA NVidia HDA NVidia at 0xf6100000 irq 23 rpm -qa | grep alsa [root@localhost alsa-driver-1.0.19]# rpm -qa | grep alsa alsa-utils-1.0.19-2.fc10.i386 alsa-lib-1.0.18-6.rc3.fc10.i386 bluez-alsa-4.17-2.fc10.i386 ls /proc/asound/card* [root@localhost alsa-driver-1.0.19]# ls /proc/asound/card* /proc/asound/cards /proc/asound/card0: codec#0 id oss_mixer pcm0c pcm0p pcm1c pcm1p pcm2c head -n 1 /proc/asound/card*/codec* [root@localhost alsa-driver-1.0.19]# head -n 1 /proc/asound/card*/codec* Codec: Realtek ALC888 [root@localhost alsa-driver-1.0.19]# ─[AlsaMixer v1.0.19 (Press Escape to quit)]──────────────────┐ │ Card: HDA NVidia │ │ Chip: Realtek ALC888 │ │ View: [Playback] Capture All │ │ Item: Master [dB gain=0.00] │ │ │ │ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │ │ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │ │ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │ │ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │ │ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │ │ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │ │ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├──┤ ┌──┐ └──┘ ├──┤ ├──┤ └──┘ ├──┤ ├──┤ │ │ │OO│ │OO│ │OO│ │MM│ │MM│ │MM│ │ │ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ │ │ 100 100<>100 100<>100 0<>0 0<>0 0<>0 0 │ │ < Master >Headphon PCM Front Front Mi Front Mi Surround Center Po doinstalowaniu strace i przesunieciu kazdego suwaka nic nie dało. strace -eopen alsamixer [root@localhost alsa-driver-1.0.19]# strace -eopen alsamixer open("/etc/ld.so.cache", O_RDONLY) = 3 open("/lib/libncurses.so.5", O_RDONLY) = 3 open("/lib/libasound.so.2", O_RDONLY) = 3 open("/lib/libm.so.6", O_RDONLY) = 3 open("/lib/libdl.so.2", O_RDONLY) = 3 open("/lib/libpthread.so.0", O_RDONLY) = 3 open("/lib/libc.so.6", O_RDONLY) = 3 open("/lib/libtinfo.so.5", O_RDONLY) = 3 open("/lib/librt.so.1", O_RDONLY) = 3 open("/usr/share/alsa/alsa.conf", O_RDONLY) = 3 open("/etc/asound.conf", O_RDONLY) = 3 open("/dev/snd/controlC0", O_RDONLY) = 3 open("/dev/snd/controlC0", O_RDWR) = 3 open("/dev/snd/controlC0", O_RDONLY) = 3 open("/dev/snd/controlC0", O_RDWR) = 3 open("/usr/lib/locale/locale-archive", O_RDONLY|O_LARGEFILE) = 4 open("/usr/share/terminfo/x/xterm", O_RDONLY|O_LARGEFILE) = 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2009 A nie uzywasz przypadkiem wyjscia sluchawkowego ktore wg AlsaMixer jest wyciszone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryest Napisano Maj 6, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2009 Już działa. Sprawa była banalnie prosta Jack od wieży i głośników komputera były inaczej popodłączane niż standardowo ( w windowsie ustawiłem każdy kanał (6) innemu urządzeniu ; wieza, PC speakers, cłuchawki, microphone) i nie sprawdziłem tak (_na prawdę_ → naprawdę) ORT na słuchawkach. Przełożyłem jacka i działa. Aż wstyd a myślałem nad tym wyjściem słuchawkowym a jakoś nie doszedłem do porozumienia. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi