borzole Napisano Maj 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2009 Witam, Zabawa w serwer dostarcza mi ostatnio strasznych kłopotów, ale teraz to przegiąłem Ubzdurałem sobie, że założę użyszkodnika w /var/costam do zarządzania tylko serwerem, w ów katalogu dokonałem haniebnej komendy: chown costam:costam -R .* no i zarządziłem, komenda załapała dwie kropki w katalogu, czyli wyszła o jeden poziom i wszystko w /var stało się własnością pana costam. ni to pies, ni wydra init 5 nie działa no teraz już działa. Przypisałem wszystko w /var dla roota w nadziei, że tak będzie ok, ale nie było. W chwili obecnej ustawiłem tylko uid i gid dla katalogów gdm, mysql, ntop. Byłbym wdzięczny za podpowiedź jak można ustalić właściwe uid gid dla reszty. Zależy mi na bezproblemowym działaniu takich rzeczy jak: tomcat, drupal, wordpress, mediawiki. Bazę już widzą, jeszcze upload np. drupal nie może nic zachować: The directory sites/default/files is not writable. mimo prawa 755, no ale ustawione root:root Na razie wszystko robie w oparciu o logi, ale grupę i usera to przypisuje w ciemno w oparciu listę z /etc/group i /etc/shadow, czyli mocno w ciemno. Ktoś ma pomysł jak to przyśpieszyć. Jest gdzieś jakiś spis, który katalog do kogo powinien należeć? Ewentualnie by mi wiele podpowiedziało coś w rodzaju ls -la /var |grep -v root ls -la /var/lib |grep -v root chociaż nie do końca, ta komenda działa na 50% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Maj 7, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2009 chown costam:costam -R .* no i zarządziłem, komenda załapała dwie kropki w katalogu, czyli wyszła o jeden poziom i wszystko w /var stało się własnością pana costam. ni to pies, ni wydra find /var| wc -l 8258 mysle ze mozesz zaczac od: chown -c root.root -R /var raczej chmodem nie masz potrzeby sie bawic ps. jakby co man rpm --dump Wyrzuca informacje o pliku w następujący sposób: ścieżka rozmiar czas_mod suma_md5 prawa właściciel grupa konfig dokum rdev symlink rpm -VU `rpm -qa` ps2 zawsze mozesz do chroota zainstalowac sobie nowa kopie systemu man yum --installroot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2009 No cóż, problem był "mały" do pierwszego rebootu, wtedy to już wszystko jeb**** ps. jakby co man rpm --dump Wyrzuca informacje o pliku w następujący sposób: ścieżka rozmiar czas_mod suma_md5 prawa właściciel grupa konfig dokum rdev symlink Dzięki ! Kurcze, chyba poszło tak na 99%. Teraz dopiero zauważyłem że napisałeś jeszcze rpm -VU `rpm -qa`, ale i tak sobie poradziłem. Opisze, może komuś się przyda. > cat robot #!/bin/bash # dla pojedynczej paczki rpm # $ ./robot hal # a jak ma byc dla wszystkich paczek # $ ./robot -a rpm -q $1 --dump | grep /var | grep -v 'root root' | sort | cut -d' ' -f1,6,7 | xargs -i echo "./silnik" '{}' | sh > cat silnik #!/bin/bash dir=$1 kto=$2 grp=$3 #echo "chown -c $kto.$grp -R $dir" chown -c $kto.$grp -R $dir całość sprowadziła się do wydania polecenia ./robot -a ...oj byłe tego sporo to jest w dwóch plikach bo nie mogłem sobie poradzić z xargs (w konsoli google to porażka). Po przywróceniu ustawień fabrycznych, tylko logowanie do tomcata mi się wyzerowało, reszta chyba myka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi