marcinpruciak Napisano Maj 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2009 Witam, Jestem nowym użytkownikiem Fedory, ale nie (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Mam problem z tą kartą. Mam głośniki 5.1, grają tylko dwa pierwsze. Karta jest wykryta. W alsaconf, nie ma jej do wyboru. W alsamixer jest tylko jeden kanał i to na pulseaudio nie alsa. W internecie nie mogę znaleść żadnego pożądnego poradnika, więc proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2009 alsamixer -c0 wpisz. Poszukaj w necie też o asoundrc dla 5.1, kiedyś koledze musiałem zmodyfikować, żeby wszystkie głośniki grały przy plikach stereo. (upmix) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpruciak Napisano Maj 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2009 (edytowane) To chyba nie przez to. Plik .assoundrc mam dobry, wygląda tak: pcm.!default { type plug slave.pcm "surround51" slave.channels 6 route_policy duplicate } pcm.!spdif { type plug slave.pcm "hw:0,1" } pcm.analog { type plug slave analog_slave } pcm_slave.analog_slave { pcm surround51 slave.pcm "dmixs51" slave.channels 6 } pcm.dmixs51 { type dmix ipc_key 1024 ipc_key_add_uid false # let multiple users share ipc_perm 0660 # IPC permissions (octal, default 0600) slave { pcm default rate 48000 channels 6 format S32_LE period_time 0 period_size 1024 buffer_time 0 buffer_size 5120 } } W alsaconf -c1 mam wszystkie kanały te co trzeba, ale podgłaszanie ich nie przynosi rezultatu: ──────────────────[AlsaMixer v1.0.19 (Press Escape to quit)]──────────────────┐ │ Card: CA0106 │ │ Chip: │ │ View: [Playback] Capture All │ │ Item: IEC958 [Off] │ │ │ │ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ > │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ > │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ > │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ > │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ > │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ > │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ ┌──┐ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ ├──┤ ├──┤ ├──┤ │ │ │MM│ │OO│ │OO│ │OO│ │ │ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ │ │ 0<>0 0<>0 0<>0 0<>0 21<>21 76<>76 100<>100 │ │ < IEC958 >IEC958 C IEC958 F IEC958 R IEC958 U Analog C Analog F Analog R │ └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘ Dzwięk słychać tylko z Analog Center. Edytowane Maj 9, 2009 przez WalDo znaczniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greeg Napisano Maj 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2009 Zakładam że nie usunąłeś pulseaudio z systemu bo w fedorze 10 jet domyślnym serwerem dźwięku. Uruchom terminal Zaloguj się jako root uruchom w terminalu: gedit /etc/pulse/daemon.conf znajdź i od-komentuj linię: default-sample-channels = 2 2 zmień na 6 i zapisz plik wyloguj się bądź zrestartuj system jeśli chodzi o ~/.asoundrc to wystarczy że będzie tak: pcm.pulse { type pulse } ctl.pulse { type pulse } więcej informacji - http://www.pulseaudio.org/wiki/PerfectSetup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpruciak Napisano Maj 9, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2009 Dzieki za pomoc, działa. Teraz muszę się pobawić ustawieniami głośności poszczególnych głośników. Dźwięk jest troche inny niż na Windowsie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2009 Dzieki za pomoc, działa. Teraz muszę się pobawić ustawieniami głośności poszczególnych głośników. Dźwięk jest troche inny niż na Windowsie. Opisz dokładniej słowo inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Maj 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2009 Z tym "innym" dźwiękiem zgaduję, że chodzi Ci o barwę dwięku wysokich i niskich tonów? Tez na początku mnie to męczyło ale przywykłem Nie wiem jakiego odtwarzacza używasz ale spróbuj użyć xine - wiem, że to odtwarzacz plików video a nie audio ale choć nie wiem dlaczego to jednak na nim odtwarzany dźwięk (jak dla mnie) jest przyjemniejszy dla ucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Defik Napisano Maj 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2009 Mam podobny problem, a mianowicie: Podłączone głośniki 5.1 nie działają prawidłowo. Dźwięk wydobywa się jedynie z przednich(lewy i prawy, bez centralnego). Pracowałem wcześniej na windowsie XP i głośniki po przełączeniu w programie(nie pamiętam nazwy)(coś się zmieniało z wyjściem mikrofonu i czymś jeszcze chyba) działały wszystkie, zarówno przy otwarzaniu zwykłego pliku mp3, jak i filmów. Na windowsie program wykrywał sprzęt i byłą możliwosć przełączenia na głośniki/mikrofon(trzy wyjścia). Teraz również przy trzech wyjściach głośniki nie zostały wykryte. Korzystam z Fedory 10. Asus P5KLP-AM SE płyta zintegrowana 6-CH ALC662 Dziękuję za ewentualną pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi