Skocz do zawartości

Co Zamiast .net

qmic

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam z czego poskładać coś co mogłoby zastąpić dobrze .net.

W sumie zastanawiam się nad pythonem (pyweb - ze względu na prostotę) + Dojo do tworzenia UI (też ze względu na dużą prostotę i szybkość w tworzeniu).

Ma ktoś jakieś lepsze pomysły?

Chodzi o narzędzie nie tyle co potężne co do szybkiego tworzenia.

Do tworzenia aplikacji desktopowych mógłby by być wtedy python + glade (jedyny chyba ide designer nadający się do pracy)

Szkoda że nie ma na Linuksa nic co mogłoby zastąpić Visual Studio ....chlip chlip...

Visual Studio? Może nie całkiem .NET, ale spróbuj Code::Blocks do C/C++.

Wszyscy chwalą Eclipse do tworzenia stron też (nie używałem, szkoda mi RAMu :P).

No ale, masz przecież Mono na którym .NET działa i ostatecznie możesz z niego skorzystac.

No ale, masz przecież Mono na którym .NET działa i ostatecznie możesz z niego skorzystac.

Mono to zuo podobno. Poza tym jest bardzo duży ruch starający się o usunięcie go z dystrybucji z powodu niezbyt jasnej sytuacji z Microsoftem.

Eclipse jako środowisko programistyczne jest w ogóle świetne ale mi chodzi o tworzenie aplikacji WEB a nie marnowanie czasu na klepanie htmlu.

C++ raczej się nie nada, bo raczej nie jest to rapid development

Mono to zuo podobno.

Mono nie jest złe tylko trzeba strzelić M$ po łapskach żeby go oddało i pozwoliło rozwijać na wolności. Całe to rzekomo zło wynika z nienawiści ludzi do M$ no i może strachu przed patentami :unsure: . Zresztą nie raz czytałem, że GNOME widzi w mono najprostrzą drogą. Gdzieś indziej czytałem, że mono zaczęło olewać .NET i robi to po swojemu. Fa-forki wykręcają :) a gdzie indziej że to wszystko bzdura - urok open source :)

ps. bez pytona to by w naszej fedorce nic nie działało

no i może strachu przed patentami :unsure: .

to raczej główny powód

Zresztą nie raz czytałem, że GNOME widzi w mono najprostrzą drogą.

Nie rozumieć :)

• 4 weeks later...
Mono nie jest złe tylko trzeba strzelić M$ po łapskach żeby go oddało i pozwoliło rozwijać na wolności.

Ja bardzo chętnie bym nie tylko po łapskach i nie tylko strzelał <_<

Czas procesora jest tańszy niż czas programisty tak więc to ważne

Święte słowa, zapamiętam je :) dodam jeszcze za chwilkę gdzieś do działu humor jeden obrazek w sprawie programowania

.NET słyszałem, że to generalnie ciężkie i powolne środowisko, pomijając kwestię, że szanse odpalenia czegoś pisanego w .NET pod Wine czasami są bliskie zeru...

Witam,

IMO Python jest idealny do prototypowania, co do IDE pythonowego to polecam eric nawet jest w repo fedory.

Pozdrawiam,

Esail

• 2 months later...