maciejus Napisano Maj 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2009 Klawisze funkcyjne pod kde4 fn+strzałka nie działa i nie mogę nigdzie (ani w ustawieniach bo jest tylko gamma a nie ma apletu jak w gnome do regulacji jasności matrycy), mogę tylko regulować albo 100% jasny albo totalnie ciemny za pomocą fn + f8 ale to nie rozwiązuje problemu bo albo za ciemno albo za jasno. Co ciekawe pod gnome działały te klawisze funkcyjne poprawnie oraz aplet którego w kde nie ma (dodany do panelu), szukałem na google i niestety wiele osób ma takie problemy ale nie znalazłem rozwiązania. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2009 Masz odpalonaego PowerDevila? On odpowiada za zarządzanie zasilaniem w KDE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Maj 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2009 U mnie pod KDE na Lenovo musialem zmapować przycisk funkcyjny na klawisz windows bo standardowo Fn nie byl obslugiwany dopiero wtedy dziala mi sciemnianie itd pod gnome oczywiscie dziala wszsytko idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Maj 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2009 Z tym postem to się nie postarałeś, mógłbyś chociaż napisać jaki laptop Poprzednie posty powinny Ci pomóc dodam tylko, że być może masz już zainstalowane guidance-power-manager wtedy nie musisz instalować power devila no chyba, że wolisz Wystarczy tylko poprawić konfiguracje gpm, powinieneś mieć ikonkę gpm w tacce systemowej, sprawdź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejus Napisano Maj 29, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2009 Ostatni post rozwiązał mój problem, jasność da się zmienić faktycznie w GPM, czemu nie sprawdziłem? Sądziłem że to jest tylko ikonka naładowania baterii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Maj 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2009 Ostatni post rozwiązał mój problem, jasność da się zmienić faktycznie w GPM, czemu nie sprawdziłem? Sądziłem że to jest tylko ikonka naładowania baterii... He he no najciemniej jest pod latarnia A propos siedzę sobie już w domciu przy laptku i patrze jeszcze raz na to co napisales w pierwszym poście próbowałeś wciskać Fn + strzałka? u mnie ta kombinacja jest do głośności, jasność zmniejszenie Fn + F6, zwiększenie Fn + F7 zobacz czy masz ikonki ala słoneczko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejus Napisano Maj 30, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2009 U mnie masz tak: strzałka w górę (rozjaśnianie) strzałka w dół (przyciemnianie) - pod Gnome to działa, pod KDE trzeba wchodzić do GPM, ale to mi różnicy nie robi w zasadzie, ponieważ czy kliknę myszką czy nacisnę fn i strzałkę - bez różnicy, ważne że nie daje po oczach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Czerwiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2009 Nooo, zaszaleli w tej F11 i KDE. Mam laptopa, NTT na kadłubku Compala, w sumie bez znaczenia. w F10 był taki fajny programik Kpowersave. Teraz wsiąkło, na KDE nie umiem ściemnić ekranu, poza wejściem w ustawienia systemowe i zmienieniem w profilu zarządzania energią jasności (trochę nieporęczne). Przyciski Fn+jaśniej/ciemniej nie działają. Natomiast w gnome wszystko ok, gnome-power-manager się włącza, regulować jasność mogę. Ktoś ma jakieś sugestie, bo już chciałem się na Gnome przerzucić, ale jednak mi nie podchodzi ;]. Gnome-power-manager spod KDE włączyć się nie chce, wyskakują błędy w konsoli. Any ideas? Bo mnie tu "słońce" wieczorem razi po oczach ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Czerwiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2009 Miki, a przeczytałeś wsio z tematu? W F11 nie ma GPM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Czerwiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2009 mhm, wszystko co nam do energii dali ;] jakby ten z gnoma ruszył, bo nie powiem, jest dobry, historia użycia proądu na baterii i różne takie (ogólnie gnome ma fajne dodatki no ale to już oftop ;]) [mag@mag-lap zad2_infa]$ yum list *power* Wczytane wtyczki: downloadonly, fastestmirror, presto, refresh-packagekit Zainstalowane pakiety DeviceKit-power.i586 008-0.1.20090401git.fc11 installed gnome-power-manager.i586 2.26.1-3.fc11 installed kadu-powerkadu.i586 0.6.5-10.fc11 installed powertop.i586 1.11-2.fc11 installed Dostępne pakiety DeviceKit-power-devel.i586 008-0.1.20090401git.fc11 fedora poweradmin.noarch 2.1.2-3.fc11 fedora powerman.i586 2.3.4-5.fc11 fedora powerman-devel.i586 2.3.4-5.fc11 fedora powermanga.i586 0.90-5 fedora xfce4-power-manager.i586 0.8.0-0.2.beta1.fc11 fedora przeczytałem, jedyne czego nie próbowałem to zmapować Fn, no ale w sumie nie wiem jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 Czytaj "Zmiany w pakietach i aplikacjach" czy sam nie mogłeś tego wyszukać? http://docs.fedoraproject.org/release-note...ktop_Users.html Piszą, że masz jakiś plasmoid zainstalować pewnie tam wsio będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Pyclik Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 A u mnie przestało to działać właśnie pod GNOME na Fedorze 11 - w 10 działało idealnie (Lenovo 3000 N200)... Nie wiem w sumie jak się za to zabrać, kombinacje Fn+F10/F11 (od ściemniania i rozjaśniania) zwyczajnie niczego nie zmieniają, muszę zmieniać jasność ekranu suwakiem w System -> Preferences -> Power Management. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Czerwiec 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2009 Jakby to powiedzieć, nie wiem czemu, ale naprawiło się samo może przez to że przez chwilę miałem zainstalowane "fnfx" tylko, po usunięciu tego dalej mi działa (na KDE 4.2 oczywiście, plasmoida na pulpicie nie mam żadnego do baterii ani nic w tym stylu, ale jak przez chwile miałem włączonego, to można było łatwiej ekran ściemnić). Swoją drogą, da się w jakiś sposób odpalić gnome-power-manager na KDE? w F10 się dało ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi