Skocz do zawartości

Jak Uruchomić Raid1 Na Działającej Już Fc10?

PstryPtak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc w uruchomieniu macierzy RAID1 (mirror) na serwerze zarządzanym przez Fedora 10.

Sprawa wygląda nastepująco:

Płyta: ECS VIA P4M800PRO-M2 z VIA VT8237R SATA RAID (na płycie).

Pentium DualCore 2.50GHz, 2GB RAM, Dysk 80GB IDE ATA133 (na nim system).

Wszystko fajnie śmiga od dwóch miesięcy.

Dołożyłem dzisiaj dwa dyski SATA, każdy po 2TB. W biosie płyty głównej włączyłem RAID.

Po odpaleniu kompa ustawiłem RAID1 i uruchomiłem zmiany. (w panelu narzędziowym RAID jeszcze przed startem systemu), wszystko poszło ok.

Moja prośba dotyczy pomocy w ustawieniu systemu tak aby widział to jako jeden dysk (docelowo ma to być dysk sieciowy z danymi do wykorzystania przez kompy na windows w sieci domowej, ale na razie chciałbym aby dysk zaistniał w systemie jako RAID1).

Jak się do tego zabrać?

Na razie mam coś takiego:

zrzutekranuzarzdzaniewo.png

Sęk w tym że te jednostki do zainicjowania są trzy i dlatego mnie to powstrzymało przed eksperymentowaniem na nowych twardzielach.

Mam wszystkie trzy pozycje zainicjować?

/dev/sda Partycja 1 ma 0.19GB i jest bootowalna (domyślam się że kontroler usatwił tam sobie bootsektor podczas tworzenia RAID1)

/dev/sdc/ ma 1863.02GB

/dev/sdb/ ma 1863.02GB

Gdy próbuję zainicjować Partycja 1 to mam komunikat:

zrzutekranuoknobeznazwye.png

No i teraz co? Mam się zgodzić na to aby wykasowano to co sobiezapisał program obsługi kontrolera podczas tworzenia macierzy?

fdisk -l

Zidentyfikuj dyski które mają być w macierzy, i te zainicjuj.

A tak w ogóle:

Dołożyłem dzisiaj dwa dyski SATA, każdy po 2TB. W biosie płyty głównej włączyłem RAID.

Po odpaleniu kompa ustawiłem RAID1 i uruchomiłem zmiany. (w panelu narzędziowym RAID jeszcze przed startem systemu), wszystko poszło ok.

Po co? To ma być fake-RAID czy software-RAID. Gdyby fake-RAID Ci działał, to widziałbyć jedną przestrzeń adresową.

Moja prośba dotyczy pomocy w ustawieniu systemu tak aby widział to jako jeden dysk (docelowo ma to być dysk sieciowy z danymi do wykorzystania przez kompy na windows w sieci domowej, ale na razie chciałbym aby dysk zaistniał w systemie jako RAID1).

Najprościej? Wyłączyć fake-RAID i zrobić software-RAID. Czy LVM czy nie, to Twoja decyzja.

No i se narobiłem:(

Ten komunikat dotyczył partycji dysku systemowego Fedory (/dev/sda1), a ja mimo ostrzeżenia go zainicjowałem.

System działa ale raczej nie wstanie po ponownym uruchomieniu kompa.

Jest jakiś sposób aby ten sektor dysku naprawić póki jeszcze mi system działa?

Chodzi mi o to czy jest polecenie do ponownego zapisania bootsektora tak jak podczas instalacji?