PstryPtak Napisano Czerwiec 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2009 Na skutek zabaw z partycjami zmuszony byłem reinstalować system F10. Tak to bywa w czasie nauki:) Jednak mam duży zgryz, bo po instalcji (trzy razy próbowałem instalować od nowa F10) przestał działać czytnik kart PC/SC (( Ściągnąłem sobie ze strony projektu najnowsze źródła pcsc-lite-1.5.3 Po rozpakowaniu pojechałem po koleji komendy: ./configure --disable-libhal próbowałem też: ./configure --enable-libusb --disable-libhal potem make potem make install Wszystko poszło bez błędów. Jak wpiszę: pcscd -v to mam: [root@Fedora ~]# pcscd -v pcsc-lite version 1.5.3. Copyright (C) 1999-2002 by David Corcoran <[email protected]>. Copyright (C) 2001-2008 by Ludovic Rousseau <[email protected]>. Copyright (C) 2003-2004 by Damien Sauveron <[email protected]>. Report bugs to <[email protected]>. Enabled features: Linux libusb usbdropdir=/usr/local/pcsc/drivers confdir=/etc ipcdir=/var/run/pcscd Czyli zainstalowałem (yupii moja pierwsza udana kompilacja) ale: System nie rozpoznaje komendy [root@Fedora ~]# pcsc_scan -bash: pcsc_scan: command not found i (również na poprzednich wersjach pcsc-lite)nie widzi żadnego czytnika PC/SC Jak próbuję sompilować ten pakiet: ccid-1.3.10 to mam komunikat: .... checking for stdint.h... yes checking for unistd.h... yes checking ifdhandler.h usability... no checking ifdhandler.h presence... no checking for ifdhandler.h... no configure: error: ifdhandler.h not found, install pcsc-lite 1.3.3 or later, or use ./configure PCSC_CFLAGS=... No i na końcu mam że niby nie zainstalowałem pcsc-lite-1.5.3. No przecież jest w systemie. Jak próbuję skompilować ten pakiet libmusclecard-1.3.6 To na końcu mam znowu: .... checking for strstr... yes checking for snprintf... yes checking for PCSCLITE... no configure: WARNING: install pcsc-lite 1.2.9-beta7 or later checking winscard.h usability... no checking winscard.h presence... no checking for winscard.h... no configure: error: winscard.h not found, install pcsc-lite 1.2.9-beta7 or later, or use CFLAGS=... ./configure Tak w miarę coś rozumiemm z angielskiego i wydaje mi się że zrobiłem podczas kompilacji pcsc-lite-1.5.3 wszystko tak jak było w README. Czy ktoś bardziej doświadczony mógłby sprawdzić co robię nie tak? ########################################### Już wiem co było nie tak:(( Błędem było instalowanie F10. Zainstalowałem F11 (netinstal) i wszystko śmiga tak, że aż łza się w oku kręci (ze szczęścia oczywiście). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi