borzole Napisano Czerwiec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2009 Witam, mam usera borzole i lucas oraz problem stary jak świat: $ id -nu lucas $ su - borzole Hasło: Jak mogę logować się na drugiego usera bez hasła, bez sudo (no ostatecznie doinstaluje), bez obniżania bezpieczeństwa tych kont? Próbowałem wykombinować coś z kluczami, ale poza ich wygenerowaniem, eksportem, importem nic nie umiem z tym zrobić. A logowanie się przez: ssh user@localhost (taki sposób działa) wymaga działającego serwera ssh. * Kluczyki do SSH mam od dawna i wszystko działa * Kluczyki GPG zrobiłem tak gpg --gen-key gpg --export > $HOME/kluczyki-bin.gpg gpg --export-secret-key -a > $HOME/kluczyki-sec.gpg gpg --import $HOME/kluczyki-bin.gpg gpg --import $HOME/kluczyki-sec.gpg Poczytałem sobie o GPG tutaj i tutaj i tutaj i nadal nie wiem :lammer: Nie wiem, może to nie do tego służy :?: Może ktoś pofatygować się z łopatologiczną instrukcją ? Ewentualnie czy można jakoś "wciągać" hasło z pliku podczas logowania przez "su" ? Próbowałem bezskutecznie zrobić coś takiego: * wrzucić hasło do pliku tekstowego: su-borzole * chmod 400 su-borzole $ su - borzole < ~/.ssh/su-borzole standard in must be a tty $ su - borzole << ~/.ssh/su-borzole > > ^C brakuje mi pomysłów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Czerwiec 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2009 authorized_keys w googlach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi