Skocz do zawartości

Wolno Działa :-(

provent

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

mam mały problem z FC 3 test, jest ona strasznie wolna, działa jak by chciała a nie mogła :-/. Myślałem, że może coś z dyskiem, ale chyba nie:

[root@119 marcin]# /sbin/hdparm /dev/hdb

/dev/hdb:

multcount    = 16 (on)

IO_support  =  1 (32-bit)

unmaskirq    =  1 (on)

using_dma    =  1 (on)

keepsettings =  0 (off)

readonly    =  0 (off)

readahead    = 256 (on)

geometry    = 65535/16/63, sectors = 81964302336, start = 0

[root@119 marcin]#

i jakoś tak śmiesznie wygląda ten dysk: tylko hdb, hdb1...hdb7, potem hdc [swap] i hdd [/] i to wszystko jest jeden dysk.

A gdzie jest hda, po co jest hdc i hdd skoro wszystko znajduje sie na jednym dysku ? Ze slacka sie przyzwyczailem ze wszystko z pierwszego dysku to bylo hda, tutaj jest jakos inaczej :-/.

Troche odbieglem od pytania, czy da, a jesli tak to w jaki sposob mozna przyspieszyc dzialanie FC.

z gory thnx za pomoc.

PS. przyznam ze bardzo mi sie spodobal ten system, mimo iz wczesniej nie przepadalem z red hatem.

A jaki manager okien masz ???

Bo ja z KDE tez nie jestem zadowolony i zmieniłem na WM :) teraz smiga :)

Nawet Gnome jest szybsze i można ładniejsze zrobić od KDE

Mam kde, nie wiem jak sie nazywa tam zarzadca okien. Co do szybkosci to na slacku kde śmigało tylko błysk. Gnome rzekomo jest szybsze, ale nie wiedziec czemu działało woniej niż kde (spostrzezenia w trakcie uzywania slackware), moze temu ze mam tylko 256 mb ramu.

Poza tym chodzi mi o to aby linux był wraz z całym środowiskiem graficznym zainstalowany (gnome|kde), a nie tylko sam zarzadca okien plus pare bajerow.

Z góry thnx za pomoc, jesli ktos zna powód wolnego dzialania please pmozcie :-).

PS. jeszcze dzis sproboje zainstalowac Gnome i zobacze jak bedzie z wydajnoscia, ale nie sadze by cos sie poprawilo, gdyz nawet start systemu trwa dosyc dlugo.

i jakoś tak śmiesznie wygląda ten dysk: tylko hdb, hdb1...hdb7, potem hdc [swap] i hdd [/] i to wszystko jest jeden dysk.

A gdzie jest hda, po co jest hdc i hdd skoro wszystko znajduje sie na jednym dysku ?

Pokaż co pokazuje fdisk -l. Sytuacja ździebko nienormalna...

start systemu trwa dosyc dlugo.
W Slackware są inne skrypty startowe, więc szybciej startuje. W Fedorze to skrypty "SysV Init" (czy jakoś tak :mellow:). Na fedora-devel-list była ostatnio gadka, by zastosować równoległe uruchamianie usług. Jeśli już, to najwcześniej pojawią się one w FC4.