qmic Napisano Czerwiec 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2009 Setki maszyn migrują między serwerami praktycznie niezauważalnie. To jest po prostu niesamowity widok. Niesamowity to jest wtedy jak masz jeszcze zarzucony streaming w czasie rzeczywistym i jest to niezauważalne dla odbiorców, ale to tylko na Xen`ie robiłem. I zgadzam się że ESX i Vmware Server / Workstation to kompletnie inne produkty i nie stosuje się ich zamiennie (tak jak się raczej nie zmienia dużego Fiata na małego Fiata) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f10_adi Napisano Czerwiec 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 Nie wiem jak w innych wersjach, ale w 2.2.4 widzę "Host-only adapter". Nie sprawdzałem, ale sądzę , że to odpowiednik "host-only" w VMWare. Na vmware serwer można skonfigurować trzy rodzaje połączeń sieciowych: 1). Host-only check this 2). NAT check this 3). Bridged check this ... tak jak na vmware workstation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f10_adi Napisano Czerwiec 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 Niesamowity to jest wtedy jak masz jeszcze zarzucony streaming w czasie rzeczywistym i jest to niezauważalne dla odbiorców, ale to tylko na Xen`ie robiłem. I zgadzam się że ESX i Vmware Server / Workstation to kompletnie inne produkty i nie stosuje się ich zamiennie (tak jak się raczej nie zmienia dużego Fiata na małego Fiata) Przecież napisałem, że maszyny migrują między serwerami praktycznie niezauwazalnie. Praktycznie dla tego, że jedyną stratą jest starta jedego pinga. Poza tym kiedy obciążenie na jednym z serwerów drastycznie wzrośnie maszyny wirtualne automatycznie przenoszą się na innego ESXa i jest to dla użytkownika nie widoczne. Wydaje mi się to oczywiste, że ESX (stosowany do rozwiązań Enterprise), workstation (jedynie do testów - konsola single mode) i serwer to nie to samo i nikt nie stosuje ich zamiennie. Jednak nie są to kompletnie inne produkty. Kożystają z podobnych funkcjonalności (np. sieciowych - Host-only, Bridged, NAT), konsoli zarządzających (Virtual Infrastructure client) itd. Nie będę się za bardzo rozpisywał ale można porównać sobie te produkty i ich cechy wspólne jak snapshoot, klonowanie maszyn itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f10_adi Napisano Czerwiec 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 How to http://www.howtoforge.com/the-perfect-desktop-fedora-10-p5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi