borzole Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 Witam, Jak zwykle ma gupie pytanie. Właściwie dwa. 1. Startując coś z VirtualBox system zawsze pcha mi się do SWAP i responsywność całego systemu dramatycznie spada (to nie sprzęt 2GB RAM, 2.4GHz razy 4 rdzenie, to dysk mam taki wolny). Przykładowo: SWAP zajęte ma 300MB mimo 1GB wolnego RAM w systemie. Wiem że mógłby po prostu swapoff ale nie chcę go całkowicie wyłączać tylko zmusić programy, żeby go używały w ostateczności. Jakiś sposób na decydowanie co jest uruchamiane w swap. a co w ram. No nie wiem, chętnie jakiś sensowny art o tym poczytam (może być english, polish byle nie rasija ). 2. Jak ustalić kolejność odmontowania partycji? Np. mam /mnt/chroot/home to samo co partycja /home i system próbuje najpierw odmontować /mnt/chroot oczywiście nie może więc jakiś tam algorytm w systemie przez to w końcu sam przechodzi no ale zamykanie systemu się wydłuża przez te błędy. A z palca to mi się nie ce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Czerwiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2009 Co do kolejności odmontowywania, to spróbuj zamienić kolejność tych filesystemów w /etc/fstab Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 19, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2009 Z braku czasu pozbyłem się systemu w chroot i tym samym problem nie istnieje. Następnym razem zwrócę uwagę na kolejność wpisów w fstab. Nie mniej jednak myślę, że rozwiązaniem było również wpisanie serii umount /mnt/A umount /mnt/B umount /mnt/C do jakiegoś skryptu przy zamykaniu systemu. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 7, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2009 A tak mi się wczoraj odpowiedź na temat użycia SWAP sama znalazła http://www.fedoraguide.info/index.php?titl...Page#Swappiness i to dokładnie jak w mordę strzelił to com chciał do pliku /etc/sysctl.conf dopisać linijkę vm.swappiness = 30 0 - używaj SWAP jak RAM zapchany 100 - najpierw pchaj do SWAP 60 - podobno domyślny, ale czytając ten poradnik, mam wrażenie że autor pamięta dinozaury Tyle, że tak prawdę mówiąc, to problem z gwałtownym spadkiem responsywności musiał być jakimś bugiem, bo zniknął pewnego dnia (choć właściwie nie wiem kiedy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi