Johnfox Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 Mam ciężki problem, jak mi się wydaje. Dawno temu tata z myślą o przyszłości zainstalował mi równorzędnie do Windowsa XP na komputerze Fedora Core 2 (wtedy jeden z najnowszych wersji (_linuxa_ → Linuksa) ORT) a właściwie zlecił to jednemu informatykowi. Wszystko doskonale, obydwa systemy działają rewelacyjnie, i wszystko by było pięknie ale ostatnio zacząłem się bardziej Linuxem interesować. No więc próbowałem różne rzeczy, oczywiście znam się na komputerach, wiem jak się zachowywać żeby niczego nie psuć. Ale jakiś tydzień temu próbowałem sobie pozmieniać ustawienia systemowe... Jak ekran startowy, konfiguracja dźwięku itp... A tu okienko "Podaj hasło dla Root". Problem w tym, że za cholerę nie mogę wymyśleć tego hasła, i nigdy go nigdzie nie słyszałem. Poza tym mam tylko użytkownika "prywatne" z hasłem "prywatne" i to mi zawsze wystarczyło... Ale nie lać wody. Informatyk mi wtedy powiedział tylko, pamiętam - że "hasło dla root jest standartowe". Ok... Pomocy, pytanie: JAKIE JEST TO STANDARTOWE HASŁO (_root'a_ → roota) ORT DLA FEDORA CORE 2 ? :?: :?: :?: PS. Sprawdziłem już root, admin, 0000, default, domyślne, linux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pienia Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 Wystartuj system w trybie pojedynczego użytkownika poprzez podanie do parametrów kernela opcji single. Po załadowaniu systemu wydaj polecnie passwd root. Standardowego hasła nigdy nie było chyba :-) Jest takie jak ktoś ustawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 "standardowe" to było "toor" i w wielu dystrybucjach live domyślne p.s. ten temat bardziej pasuje do offtopicu i już nie czepiam się FC2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 sprawdź to http://wiki.fedora.pl/wiki/Konto_root#Utra..._do_konta_roota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 sprawdź to http://wiki.fedora.pl/wiki/Konto_root#Utra..._do_konta_roota W FC2 nie było sudo?: np komenda; sudo passwd i ustawiasz hasło root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2009 W FC2 nie było sudo?: np komenda; sudo passwd i ustawiasz hasło root 1. chodziło mi o to co jest napisane niżej pod sudo 2. sudo passwd ...tia, jak się ma sudo bez hasła po ubuntowemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi