Gość Napisano Czerwiec 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2009 Witam. Problem jest następującej maści: samba niby działa ale jednak w nautilusie nie mogę przeglądać zasobów sieci LAN. Otwieram Sieć-->SiećWindows-->Dom i mam komunikat: Zamontowanie położenia nie jest możliwe. failed to retrieve share list from server. polecenie: smbtree daje coś takiego, więc rozumiem, że samba dziala. [rafal@f10 ~]$ smbtree Password: DOM \\PRZEMO-PC \\PRZEMO-PC\Public \\PRZEMO-PC\IPC$ Remote IPC \\PRZEMO-PC\ca ca \\PRZEMO-PC\C$ Default share \\PRZEMO-PC\C \\PRZEMO-PC\ADMIN$ Remote Admin \\MARYS \\MARYS\Film \\MARYS\IPC$ Remote IPC \\MARYS\komunia \\FEDORA10 \\FEDORA10\Film \\FEDORA10\Dokumenty \\FEDORA10\IPC$ IPC Service (Komputer z Linuxem) [rafal@f10 ~]$ No i teraz właśnie jak to zrobić żebym mógł sobie klikać moje zasoby w nautilusie. Usługi smb i nmb są uruchomione. Selinuks wyłączony. Firewall ustawiony. W smb.conf za wiele nie ma, [global] workgroup = dom server string = Komputer z Linuxem netbios name = Fedora10 ; guest account = nobody security = share password level = 8 username level = 8 encrypt passwords = yes guest ok = yes client lanman auth = yes [Film] path = /mnt/winD/Film ; writeable = No ; browseable = yes guest ok = yes [Dokumenty] path = /home/rafal/Dokumenty ; writeable = no ; browseable = yes guest ok = yes ale z tego co wiem to to powinno wystarczyć do poprawnego działania, wiec OCB. Wydaje mi się że to jakaś głupota jak zawsze ale ja już (_na prawdę_ → naprawdę) ORT nie wiem co to może być. Pozdrawiam Rafał B. ps. w sieci sa w sumie 4 kompy 1.winxp 2,3, vista i 4 fedora. zauważyłem że jak maszyny z visa są wyłączone to jest ok. problem zaczyna się po włączeniu któregokolwiek kompa z vista. a jak by tego było mało to po włączeniu kompa MC-PC ( nie wylistowane zasoby powyzej) i użyciu komendy smbtree wywala coś takiego (0.0.0.0). Error NT_STATUS_HOST_UNREACHABLE . i co wy na to ? ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem dalej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi