sztyrlic Napisano Czerwiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 elo wlasnie zaczynam naukę basha wzoruję się na stronce http://ultra.ap.krakow.pl/~bar/kursbasha/if.html mam taki oto skrypt #!/bin/bash if [ -x /opt/kde/bin/start/kde ] then echo "Masz KDE w katalogu OPT" elif [ -x /usr/bin/startkde ] echo "masz w katalogu OPT" elif [ -x /usr/local/bin/startkde ] echo "Masz w /usr/local" else echo "Nie wiem gdzie to masz" fi no i po nadaniu praw chmod +x skrypt5 i uruchomieniu ./skrypt.5 dostaję komunikat [sztyrlic@komp ~]$ ./skrypt5 ./skrypt5: line 7: syntax error near unexpected token `elif' ./skrypt5: line 7: `elif [ -x /usr/local/bin/startkde ]' [sztyrlic@komp ~]$ czy mi sie zdaje czy kazda dystrubucja linucha ma swoją składnię bash ? ;| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Czerwiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 Spróbuj wstawić po linijkach z elif then. Nie mam teraz Fedory pod ręką, więc nie sprawdzę, ale tak by sugerował Advanced Bash Scripting Guide. http://tldp.org/LDP/abs/html/testtest.html Od siebie polecałbym naukę basha właśnie z tego źródła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sztyrlic Napisano Czerwiec 16, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 faktycznie dzieki ) prawidlowy skrypt ktory mi sie uruchomil wyglada tak #!/bin/bash if [ -x /opt/kde/bin/start/kde ]; then echo "Masz KDE w katalogu OPT" elif [ -x /usr/bin/startkde ]; then echo "masz w katalogu OPT" elif [ -x /usr/local/bin/startkde ]; then echo "Masz w /usr/local" else echo "Nie wiem gdzie to masz" fi swoją droga myślałem że jeżeli juz kursy ktos umeiszcza to są one uniweralne dla kazdej dystrybucji linucha ;| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2009 Składnia jest ta sama na każdym distro, ale ten kurs z którego korzystałeś mógł byś trochę przestarzały i ogólna składnia basha się mogła zmienic przez ten czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Czerwiec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2009 ogólna składnia basha się mogła zmienic przez ten czas poraz kolejny nie chce mi się sprawdzać ..ale, mamy nowego w F11 $ bash -version GNU bash, version 4.0.16(1)-release ... i on jest bardziej restrykcyjny co do składni. Także pisz poprawnie to się wykona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi