samba Napisano Czerwiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2009 Witam Szukam prostego i bezpiecznego serwera pocztowego na Centos 5.3. Nie mam doświadczenia jeśli chodzi serwery pocztowe tak więc proszę o praktyczne porady. Jedynym wymaganiem jest zabezpieczenie aby użytkownicy nie mogli wysłać plików (załączników) o danym rozszerzeniu (blokowanie wysyłania np pliku .map .gz .rar) Plusem byłaby możliwość wysyłania poczty przez www. Klienci to widnows XP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Czerwiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2009 Witam Szukam prostego i bezpiecznego serwera pocztowego na Centos 5.3. Nie mam doświadczenia jeśli chodzi serwery pocztowe tak więc proszę o praktyczne porady. Jedynym wymaganiem jest zabezpieczenie aby użytkownicy nie mogli wysłać plików (załączników) o danym rozszerzeniu (blokowanie wysyłania np pliku .map .gz .rar) Plusem byłaby możliwość wysyłania poczty przez www. Klienci to widnows XP. exim + squirell awtomaty podpatrzysz na howtoforge Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Czerwiec 18, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2009 exim + squirell awtomaty podpatrzysz na howtoforge czy exim nie bedzie zbyt trudny w konfiguracji? potrzebuje coś w miarę szybkiego gdyż z serwera będzie kożystało zaledwie kilka osób. Ups właśnie wszedłem na główną stronę squirell http://squirrelmail.org/index.php i czytam At approximately 1700 GMT, on June 16, it was discovered that the SquirrelMail webserver had been compromised. The project administrators took immediate action to mitigate any futher compromises, locking all accounts out, and resetting critical passwords. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2009 czy exim nie bedzie zbyt trudny w konfiguracji? potrzebuje coś w miarę szybkiego gdyż z serwera będzie kożystało zaledwie kilka osób. Ups właśnie wszedłem na główną stronę squirell http://squirrelmail.org/index.php i czytam NIENIENIE Żaden exim. Postfix + Dovecot + Spamassassin + Clamav Dlatego że 1. Jest najbardziej sprawdzony 2. Jest najwięcej howto, na howtoforge masz opisy gdzie wystarczy tylko przepisać komendy i przerobić odpowiednio konfiguracje 3. Jest największe wsparcie 4. Dovecot jeśli chodzi o pop/imap jest najprostszy w konfiguracji NIENIENIE żaden squirellmail 1. Jest brzydki 2. Jest bardzo brzydki 3. Jest paskudny 4. Ma w miejscu gdzie w każdym normalnym pocztowym programie "wyślij wiadomość" przycisk utwórz nową. Nawet nie wyobrażasz sobie jak to człowieka potrafi wk... Roundcube - to jest klient na poziomie teraźniejszym(ajax itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Czerwiec 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2009 NIENIENIE Żaden exim. Postfix + Dovecot + Spamassassin + Clamav Dlatego że 1. Jest najbardziej sprawdzony 2. Jest najwięcej howto, na howtoforge masz opisy gdzie wystarczy tylko przepisać komendy i przerobić odpowiednio konfiguracje NIENIENIE żaden squirellmail 1. Jest brzydki 2. Jest bardzo brzydki 3. Jest paskudny 4. Ma w miejscu gdzie w każdym normalnym pocztowym programie "wyślij wiadomość" przycisk utwórz nową. Nawet nie wyobrażasz sobie jak to człowieka potrafi wk... Roundcube - to jest klient na poziomie teraźniejszym(ajax itp) Dzięki za odpowiedź. Z tego co czytałem na temat postfixa to jest to spadkobierca sendmaila -jednego z najbardziej dziurawych serwerów na (_linuxa_ → Linuksa) ORT cytat z postfix "zyskał sobie sławę jako najbardziej dziurawy program unixowy. Istnieją dziesiątki sposobów, przez które można (było) "namieszać" w systemie dzięki temu progsowi." Więc znów mam pewne obawy. Ostatnio na serwery mailowe jest sporo ataków i innych świństw, dlatego podchodzę do tematu z dozą nieufności. Im dana aplikacja bardziej znana tym więcej luk i haków na nią jest Faktycznie support postfixa jest dobry. Jak masz jakieś screenshoty to podaj linka. Dla mnie najpotrzebniejszą funkcjonalnością w serwerze @ jest kontrola nad tym co przychodzi i wychodzi w załącznikach ,konfigurowanie kont które mogą wysyłać wszystko i takich które mają ograniczenia co do załączników (tj nie mogą wysyłać załączników o pewnych rozszerzeniach ). Czekam na wasze odpowiedzi. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2009 Proszę Cię chyba nie bierzesz na poważnie strony sprzed 5 lat, w dodatku gościa który w czasach kiedy wszyscy już używali spamassassina i SSL`a, on zabezpieczał swój serwer ustawiając restrykcje na IP, a MKS`a uważał za antywirusa. Powiem to tak: z postfixem mam do czynienia od 8 lat i jedyne kiedy muszę przy nim grzebać to przy reinstalacji systemu bo system przestają wspierać ze starości. Zagadka: W jakiej dystrybucji używa się innego niż postfix MTA w domyślnej konfiguracji? Nie odbieraj tego że namawiam Cię do postfixa, ja Cię po prostu ostrzegam przed innymi MTA. O jakie screenshoty Ci chodzi konkretnie? Tu masz tutorial: http://www.karlkatzke.com/centos-postfix-d...d-squirrelmail/ Jeśli chodzi o support to grupy dyskusyjne poświęcone postfixowi dość dobrze sobie dają radę. Co do kontroli to polecałbym amavisd, ale nigdy nie potrzebowałem ustawień per-user - musisz sprawdzić. Jak nie to własny skrypt zamiast maildropa chyba najlepiej podstawić, albo spamassassina - zrobić reguły per user które będą traktowały życzone załaczniki jako spam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 w debianie exim, w fedorach byl sendmail i chyba w centosach tez sendmail ale glowy nie dam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 w debianie exim, w fedorach byl sendmail i chyba w centosach tez sendmail ale glowy nie dam No to fail w takim wypadku, muszę zweryfikować obiegową opinię funkcjonującą w mojej głowie. Za to znalazłem coś takiego: http://servertune.com/kbase/entry/289/#How_To_Compare_MTAs http://shearer.org/MTA_Comparison http://wiki.debian.org/DefaultMTA Cytat ze strony debiana: http://wiki.debian.org/DefaultMTA Postfix and Exim4 both are good MTAs for the distribution default. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 a probowales emacsem przez sendmail? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2009 a probowales emacsem przez sendmail? :D nie, ale próbowałem postfixem przez vi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ba32sz Napisano Sierpień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2009 mam prośbę nie chce zakładać nowego tematu , a chodzi mi o lisk do strony z sprawdzonym opisem jak konfigurować Postfix + Dovecot + Spamassassin + Clamav. Zainstalowałem właśnie fedre 11 i szukam w miarę jakiegoś prostego opisu do instalacj ^ konfiguracji. Za pomoc będę bardzo wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 9, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2009 A link z postu #6 nie może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi