InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2009 Witam, Przegrzebałem net i nie znalazłem nic sensownego, poza tym większosć odpowiedzi była z zamierzchłych czasów. Problem jest taki: chcę używać vnc do zdalnego korzystania z systemu. Mam połączenie ssh, próbowałem forwardować sesję X11 ale coś nie poszło (jeśli nie uda mi się z vnc to pewnie zabiorę się za ssh) i teraz próbuję z vnc. Mam postawiony serwer, mogę sie zalogować do sesji lokalnie wpisując vncviewer localhost:1, mój brat może się zalogować do tej samej sesji podając mój zewnętrzny adres ip. Problemem jest to co widać po zalogowaniu a mianowicie: [michal@Michal-Junior]~/Projects/SynapticsConfig% cat ~/.vnc/xstartup #!/bin/sh vncconfig -iconic & # Uncomment the following two lines for normal desktop: #unset SESSION_MANAGER #exec /etc/X11/xinit/xinitrc [ -x /etc/vnc/xstartup ] && exec /etc/vnc/xstartup [ -r $HOME/.Xresources ] && xrdb $HOME/.Xresources xsetroot -solid grey xterm -geometry 80x24+10+10 -ls -title "$VNCDESKTOP Desktop" & #twm & startkde & [michal@Michal-Junior]~/Projects/SynapticsConfig% sudo cat /etc/xinetd.d/vnc1024 service vnc1024 { disable = no socket_type = stream protocol = tcp wait = no user = nobody server =/usr/bin/Xvnc server_args == -inetd -query 127.0.0.1 -geometry 1024x768 -depth 24 -once -securitytypes=none } Czego mogę spróbować? Znając życie coś namieszałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 Podłącza się nie do tej sesji co trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 Nie wydaje mi się aby to był problem. W logu sesji (~/.vnc/Michal-Junior:1.log) znalazłem coś takiego: startkde: Starting up... kdeinit4: preparing to launch /usr/libexec/kde4/klauncher klauncher(3402) kdemain: Waiting for already running klauncher to exit. klauncher(3402) kdemain: Waiting for already running klauncher to exit. klauncher(3402) kdemain: Another instance of klauncher is already running! kdeinit4: Communication error with launcher. Exiting! kdeinit4_wrapper: Warning: connect(/home/michal/.kde/socket-Michal-Junior/kdeinit4__1) failed: : Connection refused Could not register with D-BUS. Aborting. startkde: Shutting down... kdeinit4_wrapper: Warning: connect(/home/michal/.kde/socket-Michal-Junior/kdeinit4__1) failed: : Connection refused Error: Can not contact kdeinit4! startkde: Running shutdown scripts... startkde: Done. Wygląda na to, że KDE po prostu nie startuje i dlatego mam taki ekran. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 Czy obrazem który chciałbyś zobaczyć jest Twój aktualny pulpit? (ten co widać teraz za oknem?) Jak tak, to musisz poprostu uruchomić serwer VNC (bez tego dziwnego konfigu) i się podłączyć. KDE udostępnia też program do VNC więc też nie powinno być problemu (w SystemSettings gdzies się to ustawia - nie pamiętam akurat) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 Będę się łączył z windowsa więc te programy KDE mi nie pomogą Wiem co jest problemem, logowanie do istniejącej sesji nie działa. Jeśli jestem zalogowany na swoim koncie i tam odpalę vncserver a potem próbuje się na nią zalogować to wtdy orzymuje ten błąd z loga. Natomiast jeśli odpalę vncserver na innym koncie to mogę sie bez problemu zalogować i mam pulpit. Jak to pogodzić abym mógł się logować do istniejącej sesji? Czy to w ogóle możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi