Skocz do zawartości

Brak Dzwięku

Edja

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ogromny problem z karta dzwiekowa. Po instalacji system wykryl karte dzwiekowa AC97 - snd-via82xx (plyta Soltek - dzwiek zintegrowany), niestety test nie wykazal jakichkolwiek dzwiekow, wiec jestem w kropce i nie wiem co dalej robic. Jako kobieta trace juz cierpliwosc, blagam o jakies merytoryczne wskazowki :unsure:

plyta Soltek - dzwiek zintegrowany

Soltek SL-DRV5? Wstaw do /etc/modprobe.conf

options snd-via82xx ac97_quirk=0

Potem albo restart, albo ponowne załadowanie modułu. Jeśli nie pomoże, to próbuj innych wartości. Problem wynika z poprzestawiania pinów przez producenta płyty głównej.

Błąd zgłosiłem już jakiś czas temu - trzeba tylko poczekać na nową wersję ALSY :-)

https://bugtrack.alsa-project.org/alsa-bug/...?bug_id=0000472

Zgadza sie to jest Soltek SL-DRV5 - Twoj sposob jak najbardziej zadzialal i uslyszalam w koncu brzmiace nutki, tak wiec ogromne podziekowania za pomoc :D . Tak na marginesie, to powinni cos zrobic z tym fantem, bo nie kazdy jest informatyczno - technicznym guru.

Tak na marginesie, to powinni cos zrobic z tym fantem, bo nie kazdy jest informatyczno - technicznym guru.

No przecież podałem Ci wyżej link do Mantisa ALSY :P Patch już jest - trzeba tylko poczekać na nowszą wersję ALSY (no i na nowsze jądro z tą wersją). Jak to dołączą do sterownika, to nie trzeba będzie już wprowadzać dodatkowej linijki do /etc/modprobe.conf i wszystko bedzie działać od razu :-)