fafig Napisano Lipiec 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2009 pytanie kieruje do osob ktore zajmuja sie administracja serwerami. chodzi mi o male hinty jak przydzielac miejsce i do jakich mount pointow. wszedzie pisza te "przykladowe setupy" a mnie choci bardziej o rzeczywiste przyklady. jesli mozecie to piszcie mniej wiecej tak: 1. przeznaczenie serwera 2. ilosc miejsca na dysku(-ach), np 2x500GB, raid X, lvm 3. mount pointy + ilosc miejsca dzieki z gory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2009 Ja bym poszedł krok dalej, dlaczego zawodowcy nigdzie nie piszą co i jak robią, jakie mają swoje sposoby/konfiguracje/sztuczki/ułatwienia do wszystkiego w systemie. W sieci jest tylko wielki śmietnik nachalnych blogowiczów piszących w kółko o tym samym, albo kopiujących siebie na wzajem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 1, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2009 wiesz, niby sa jakies skrypty, ale co nieco mozna by wyjawic, bo metoda prob i bledow to jak wynajdywanie kola na nowo w ksiazkach pisza przyklady dla dyskow 10 gb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Lipiec 1, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2009 Ilu fachowców tyle odpowiedzi Niestety musisz sam pomyśleć, z reguły opłaca się dać więcej, żeby zapas był, ale to straszny banał chociaż Gill Bates twierdzi inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Lipiec 2, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2009 Ilu fachowców tyle odpowiedzi Niestety musisz sam pomyśleć, z reguły opłaca się dać więcej, żeby zapas był, ale to straszny banał chociaż Gill Bates twierdzi inaczej. Z reguły opłaca się aby dać partycję boot 100MB oraz resztę na katalog główny, ew. dla zwiększenia bezpieczeństwa 2GB /tmp na oddzielnej partycji bez możliwości wykonywania. Po prostu nie ma uzasadnienia dla robienia tego inaczej (poza wydzieloną partycją /home, ale to raczej do domu gdzie się wgrywa nową fedorę co 6 miesięcy), natomiast Ci wezwani do tablicy plączą się w zeznaniach. "stara szkoła" tak mówi, ale "stara szkoła" nawet nie używa LVM (tak tak, debian ). Łatwiej milej i przyjemniej ogólnie rzecz biorąc. Kiedyś sądziłem że 5GB na partycję log to aż nadto. Jak się okazało teraz nie wystarcza 100GB (dane tylko z ostatniego miesiąca), pomyśl sobie ile trzeba by było się namęczyć jakbym powydzielał partycje. Serwer to nie domowy komp i po instalacji raczej nie powinno się na nim co miesiąc zmieniać rozmiarów partycji bo ktoś źle przemyślał. Reasumując powiem tak - tam gdzie miałem powydzielane partycje miałem z tego ciągłe problemy. Oczywiście często się pojawia argument że to po to aby np. partycja log nie zapełniła partycji z bazą danych, ale od tego jest oprogramowanie monitorujące i wysyłające np. smsy (zabbix) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi