MitS Napisano Lipiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2009 Witam, mam oto taki problem. Jest sobie plik z jakimś długim tekstem. Taki plik jest w każdym folderze użytkownika i zawiera podobne dane. Mój problem polega na tym że chciałbym odnaleźć każdy z tych plików a następnie wyciąć zadany zakres znaków z każdej linii. próbowałem coś takiego: #find /home -type f -name .touch_config.txt | awk 'substr($1, 5, 2)' ale nie działa :/ zapewne coś źle zrobiłem dlatego też prosiłbym o pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2009 hmm a czy jakbys dal -exec awk 'substr($1, 5, 2)' {} >>out \; to zadzialaloby? wyciac w sensie zapisac do pliku czy wyciac w sensie usunac? jesli usunac to mozna by seda uzyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Lipiec 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2009 niezadziałałoby... chodzi o usunięcie. Próbowałem sedem ale tu to już w ogóle nic mi nie przychodzi do głowy (jak w awk miałem substr to kombinowałem). Bo chodzi o to by od razu po odnalezieniu usunął z każdego wiersza w pliku np. 4 znaki począwszy od 6 znaku. niestety nie mam pomysłu na to :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Lipiec 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2009 żeby było szybciej przeszukuj dokładnie ten poziom , "domki" mogą być obszerne, a user mógł zrobić linka ze swojego pliku (więc -xtype) np.: find /home -mindepth 2 -maxdepth 2 -xtype f -name .bashrc "usunął z każdego wiersza w pliku np. 4 znaki począwszy od 6 znaku." find /home -mindepth 2 -maxdepth 2 -xtype f -name .touch_config.txt \ -exec sed -e 's/\(^.....\)..../\1/g' '{}' -i \; ozn. \(^.....\) blok 5 dowolnych znaków od początku wiersza .... blok 4 dowolnych znaków \1 pierwszy blok bez zmian przechodzi brak informacji o drugim usuwa go -i wykonuje wszystko bezpośrednio na pliku generalnie to sed jest strasznie zakręcony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Lipiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2009 OT ! generalnie to sed jest strasznie zakręcony borzole, jesteś co najmniej boski ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2009 on mnie zaczyna przerazac jeszcze zacznie w brainfu*ku niedlugo mowic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi