Noctivivans Napisano Lipiec 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2009 witam W programie wine nie mogę zmienić ustawień dysków twardych - po wybraniu zakładki "dyski" pojawia się komunikat: Failed to connect to the mount manager, the drive configuration cannot be edited. Zgodnie z poradami znalezionymi w internecie, próbowałem zmieniać wersje wine/ sterowników do karty graficznej(nvidia), jednak to nic nie pomogło. Natomiast po usunięciu katalogu .wine i uruchomieniu winecfg w terminalu pojawia się następująca treść: wine: created the configuration directory '/home/przemek/.wine' Could not load Mozilla. HTML rendering will be disabled. X Error of failed request: BadValue (integer parameter out of range for operation) Major opcode of failed request: 135 (GLX) Minor opcode of failed request: 3 (X_GLXCreateContext) Value in failed request: 0x21 Serial number of failed request: 3271 Current serial number in output stream: 3271 err:process:__wine_kernel_init boot event wait timed out err:winecfg:open_mountmgr failed to open mount manager err 2 err:winecfg:open_mountmgr failed to open mount manager err 2 przy czym dwie ostatnie linie po przejściu na wspomnianą zakładkę "dyski". poniżej kilka informacji na temat systemu: glxinfo | grep direct direct rendering: Yes glxinfo | grep NVIDIA server glx vendor string: NVIDIA Corporation client glx vendor string: NVIDIA Corporation OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation OpenGL version string: 3.0.0 NVIDIA 185.18.14 OpenGL shading language version string: 1.30 NVIDIA via Cg compiler uname -a Linux noctivivans.dommat 2.6.29.5-191.fc11.x86_64 #1 SMP Tue Jun 16 23:23:21 EDT 2009 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux wine --version wine-1.1.23 Z góry dziękuję za pomoc. EDIT: Wygląda na to że wine u mnie tworzy "złe" pliki w katalogu .wine. Skopiowałem ten katalog z innego komputera (bardzo podobna konfiguracja, z ważniejszych podzespołów różni się tylko kartą graficzną - ma intela; system to też Fedora 11 x86_64) i mam dostęp do mount managera. Ten błąd z GLX dalej się pojawia, ale myślę że to wina nvidii. EDIT2 (SOLVED): Oba problemy rozwiązało nadpisanie oryginalnymi sterownikami nvidii tych zainstalowanych z rpmfusion. Nie wiem co miały sterowniki do wine mount manager, ale pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi