Skocz do zawartości

Kerneloopsy Przy Dumpach Partycji

fafig

Rekomendowane odpowiedzi

czy mial ktos z Was taki problem ze przy uzyciu dd zamarazalo caly system?

dd if=/dev/sdb8 of=backup.img bs=4k

partycja ma jakies 35GB, dochodzi do 10GB i wiesza system, nawet nie moge logu o bledzie nigdzie zapisac ;/

zacznijmy od tego ze na dysku jest zainstalowany freebsd (tak na partycji rozszerzonej:) ). to jest system wirtualizowany, i jako storage device dalem urzadzenie blokowe. chcialem sobie tam zainstalowac fedore rawhide, ale wczesniej zrobic kopie zapasowa tego (dd+7zip). "kopia" partycji sdb8 laduje na tym samym dysku na sdb5, ale mam 100GB miejsca :|. wiec nie moge zrozumiec zachowania dd? nie dziala w obrebie tego samego dysku czy jak?

EDIT:

wyglada na to ze dd to nie jedyny program ktory cierpi na takie symptomy. dd miedzy dyskami przeszedl bez zgrzytow. ale co ciekawe kompresja tak duzego pliku na tym samym dysku rowniez sie nie powiodla - 7za ;/ i nasuwa sie pytanie ozochozi ?

EDIT2:

kolejna ciekawa obserwacja. kopiuje z dysku na dysk ale tylko do rozmiaru 16GB, potem wiesza caly system. cos mi tu nie gra ...

EDIT3:

wyglada na to ze przy robieniu backupow dyskow uzywanych przez qemu dd sie nie spisuje

udalo mi sie tak:

qemu-img convert -f raw -O raw /dev/sdb8 freebsd.img

szkoda ze nie ma tego nigdzie opisanego w manualu. jakims cudem urzadzenia w linuksie sa typu raw :). tylko nie wiem teraz jak to spowrotem przywrocic?

qemu-img convert -f raw -O raw  freebsd.img /dev/sdb8  ???

zauwazylem jedna ciekawa rzecz. nie mozna zmieniac typu obrazu jesli jest na nim zainstalowany system - zmiana np na qcow2 spowodowala calkowite zablokowanie systemu przy probie zapisania plikow przez system w obrazie. najdziwniejsze jest to ze dd nie dziala poprawnie z tym. sprobowalem jeszcze z automatycznym wykrywaniem formatu wejsciowego, po czym qemu-info wypisuje ze jest to obraz raw (bingo :) ). przydaloby sie ostrzezenie przy zmianie formatow :)

maly update:

dziala dd spod live cd (probowalem na parted magic). nie wiadomo czemu fedorowy dd nie dziala - gryzie sie z kcryptd czy co?