fafig Napisano Lipiec 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2009 czy znacie jakas metode zeby wyzerowac choc czesciowo ram przed zamknieciem systemu (aka klucze ryptograficzne i coldboot ). jak dotad najlepsze co znalazlem to cos takiego: #! /bin/bash # # clear_ram.sh - Clear as much user-space ram as possible # (until the OOM_killer gets us) # swapoff -a mem=$(free -b | grep Mem | awk '{print $2}') mount none -t tmpfs -o size=$mem /tmp dd if=/dev/zero of=/tmp/zero.dat bs=1M & echo "17" > /proc/$(pidof dd)/oomadj while (pidof dd); do kill -USR1 $(pidof dd); done Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Lipiec 21, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2009 A to widziałeś: http://lwn.net/Articles/334514/? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 22, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2009 ooo, bingo jackpot ze tak powiem. ciekawe czy to jest w standardowym kernelu w fedorze czy trzeba kompilowac z palca i latac. dzieki za linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moorray Napisano Lipiec 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2009 Spojrzałem tu i tam i wygląda na to, że nie ma ani w 2.6.31-rc3, ani kernel-2.6.29.4-167.fc11... chyba przyjdzie Ci przekompilować. Jeśli mogę coś doradzić to sugerowałbym łatanie jądra dystrybucji. Na wiki Fedory natknąłem się kiedyś na odpowiednie HOWTO. Patch jest (_na prawdę_ → naprawdę) ORT maluteńki i szkoda byłoby mieszać w systemie z jego powodu. Chyba, że wiesz co robisz/lubisz mieszać powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi