Gość Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 Witam. W laptopie Fujitsu Fedora 10 po wpisaniu komendy #lspci daje taki wynik: 00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc IXP SB4x0 High Definition Audio Controller (rev 01) Obecnie dźwięk wydobywa się i z wbudowanych głośniczków w laptopie jak i z zewnętrznych podłączonych do gniazda słuchawkowego. A chciałbym mieć sygnał tylko na wyjściu słuchawkowym, a jak by sie faktycznie udało tak jak w posie poniżej to było by już calkiem kozacko. W Google znalazlem jedynie informacje odnośnie dokonania wpisu do /etc/modprobe.conf http://www.best4linux.net/pokaz.php?id_recenzji=97 Konfiguracja karty dźwiękowej: Karta działa zaraz po instalacji, jednak po podłączeniu do słuchawek, głośników zewnętrznych, dźwięk w głośnikach wbudowanych w laptopie nie jest automatycznie przełączany, mamy odsłuch w zew. jak i w wew. głośnikach. Jedynym sposobem na obejście tej sytuacji jest dodanie do paramterów startowych, a dokładnie do pliku modprobe.conf mieszczącego się w /etc/ lini options snd-hda-intel model=laptop-eapd Będziemy mogli wtedy wyłączyć "bzyczki" wbudowane poprzez mikser. który to u mnie jakoś w dziwnych okolicznościach zaginą albo po prostu go tam nigdy nie było. No i nie wiem jak to rozwiązać. Jakieś sugestie. Rafał B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 modprobe.conf jest przestarzaly. wpisy o modulach tworzysz w katalogu /etc/modprobe.d/[nazwa_pliku].conf. wiecej o konfiguracji modulow masz w plikach: /usr/share/doc/kernel-doc-2.6.29.5/Documentation/sound/alsa/HD-Audio-Models.txt /usr/share/doc/kernel-doc-2.6.29.5/Documentation/sound/alsa/HD-Audio.txt ofc najpierw trzeba zainstalowac pakiet kernel-doc przykladowy plik /etc/modprobe.d/sound.conf: options snd-hda-intel model=laptop-eapd ps. to bylo na forum wiele razy. szukales chociaz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 Wprost na Twoje pytanie wpisz w konsoli: alsamixer -c 0 pobaw sie suwakami, 'm' włącza mute. >>> u mnie suwak od słuchawek jest surround', głośniczki w lapku to 'front' <<<< Dla wytrwałych, którzy chcą w pełni dostosować F11 do swego sprzętu audio: zobacz http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=21033&hl= generalnie Fedora gubi sie przy obsłudze głośniczków i jacków na laptopach z dźwiękiem 5.1. Tak jak fafig napisał musisz metodą prób i błędów wpisać odp. moduł do etc/modprobe.d/[nazwa_pliku].conf Zajrzyj tu u mnie juz jacki dają tylko sygnał OUT, (wcześniej słuchawki, mic, line) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 ten link zawiera informacje wyciete wprost z dokumentacji kernela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LenoX Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 sam bym tego nie wymyślił :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 modprobe.conf jest przestarzaly. wpisy o modulach tworzysz w katalogu /etc/modprobe.d/[nazwa_pliku].conf. Według http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=513...amp;postcount=2 utworzyłem /etc/modprobe.d/alsa-base i do środka: options snd-hda-intel model=auto nic nie poradziło, suwak Headphones nie wywoływał żadniej reakcji na sprzęcie, natomiast działa Główny i Spikers. Po zmianie na options snd-hda-intel model=fujitsu-pi2515 btw: Posiadam Amilo Pa1510 które ma tylko 2 wejścia z przodu po jednym na słuchawki i na mikrofon. Głośniczki wewnętrzne się wyłączyły całkowicie, suwak Headphone zaczął spełniać swoją fonkcje natomiast suwak Speaker nie wywołuje żadnej reakcji, czyli połowiczny sukces W alsa mixer w zakładce Opcej przed zmianami można było wybrać w zakładce Opcje Input Source (Występuje u mnie x2 ) tylko Mic teraz jeszcze doszło do tego Int Mic i analogicznie pojawiły się po 2 suwaki w zakładce Odtwarzanie na jeden Input source, Microfon i Mic Boost (razem 4 suwaki).(z "przechwytywaniem" dzwieku z mikrofonu też mam problemy :/ ) wiecej o konfiguracji modulow masz w plikach: /usr/share/doc/kernel-doc-2.6.29.5/Documentation/sound/alsa/HD-Audio-Models.txt /usr/share/doc/kernel-doc-2.6.29.5/Documentation/sound/alsa/HD-Audio.txt ofc najpierw trzeba zainstalowac pakiet kernel-doc Pakiet kernel-doc-2.6.27.25-170.2.72.fc10.noarch jest już zainstalowany w najnowszej wersji Nie ma niczego do zrobienia [root@Fedora10 modprobe.d]# [root@Fedora10 alsa]# pwd /usr/share/doc/kernel-doc-2.6.27.25/Documentation/sound/alsa [root@Fedora10 alsa]# ls -la razem 256 drwxr-xr-x 4 root root 4096 lip 19 13:05 . drwxr-xr-x 4 root root 4096 lip 19 13:05 .. -r--r--r-- 1 root root 79619 cze 21 23:26 ALSA-Configuration.txt -r--r--r-- 1 root root 13956 paź 9 2008 Audigy-mixer.txt -r--r--r-- 1 root root 17915 paź 9 2008 Audiophile-Usb.txt -r--r--r-- 1 root root 2597 paź 9 2008 Bt87x.txt -r--r--r-- 1 root root 9357 paź 9 2008 CMIPCI.txt -r--r--r-- 1 root root 2085 paź 9 2008 ControlNames.txt drwxr-xr-x 2 root root 4096 lip 19 13:05 DocBook -r--r--r-- 1 root root 3320 paź 9 2008 emu10k1-jack.txt -r--r--r-- 1 root root 11261 paź 9 2008 hda_codec.txt -r--r--r-- 1 root root 9440 paź 9 2008 hdspm.txt -r--r--r-- 1 root root 3403 paź 9 2008 Joystick.txt -r--r--r-- 1 root root 3313 paź 9 2008 MIXART.txt -r--r--r-- 1 root root 10570 paź 9 2008 OSS-Emulation.txt -r--r--r-- 1 root root 1981 paź 9 2008 powersave.txt -r--r--r-- 1 root root 5497 paź 9 2008 Procfile.txt -r--r--r-- 1 root root 14607 paź 9 2008 SB-Live-mixer.txt -r--r--r-- 1 root root 15513 paź 9 2008 seq_oss.html -r--r--r-- 1 root root 4090 paź 9 2008 serial-u16550.txt drwxr-xr-x 2 root root 4096 lip 19 13:05 soc -r--r--r-- 1 root root 299 paź 9 2008 VIA82xx-mixer.txt [root@Fedora10 alsa]# dziwne ps. to bylo na forum wiele razy. szukales chociaz? Szukałem. Z tym że brak przestarzałego pliku modprobe.conf trochę mi namieszalo w glowie. Ps. czy po każdej edycji /etc/modprobe.d/alsa-base musze restartowac system ? chyba da sie to jakoś szybciej przeładować niż caly system restartowac. EDIT: Zmienilem na model=laptop-eapd i teraz mam cala konsolete jak w studio w RMF-ie front= głośniki podłączone do gniazda słuchawkowego surround=głośniczki wbudowane w laptopa czyli działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2009 masz stary kernel, wiec dokumentacja moze sie inaczej nazywac. stawiam na plik hda_codec.txt. no to dobrze ze dziala. gz dla pomyslowosci . mozna wyladowac moduly z kernela poleceniem rmmod [nazwa_modulu], ale to nie zawsze moze dzialac, szczegolnie w przypadku jak moduly maja zapetlajace sie zaleznosci, tzn modul 1 potrzebuje modulu 2 i 3 a modul 3 potrzebuje modulu 1. wtedy trzeba zresetowac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi