Skocz do zawartości

Wyskoie Częstotliwości

koval_ski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Właśnie kupiłem nowy montor i max częstotliwość odświerzania to 85Hz, ale wiem że ten monitor potrafi więcej...

Wpisałem do xorg.conf częstotliwości poziome i pionowe i rozdzielczości tekie jakie podaje producent. i lipa max to 85Hz, że niewspomnę że (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie ma jednej z rozdzielczości (1480x1024).

Mam Fedorke 2, a monitor to iiyama Vision Master Pro 452.

Wdzięczny będe za pomoc, Pozdrawiam!

Niestety nie mam karty nVIDII - mam starą kartę ATI RAGE FURY RPO.

jeśli chodzi o modeline mojego monitora to próbowałem kalkulatora:

http://xtiming.sourceforge.net/cgi-bin/xtiming.pl

ale tryby tam wygenerowane działału tak że obraz był zaledwie na połowie monitora i strasznie ciemny.

W sumie to nie wien co znaczą niektóre parametry: Dot Clock Frequency, Horizontal Sync Time, Vertical Sync Time, tych parametrów producent mojego monitora nie podaje.

Próbowalem coś sam wykombinować programem: xvidtune niestety im bardziej zbliżałem się do max częstotliwości tym bardziej obraz stawał się zniekształcony i coraz ciemniejszy, nie wspomnie że nie udało mie się osiągnąć max częstotliwości, np. przy 1024x768 max to 120Hz i się udało 96Hz.

Jeśli masz kartę nVIDII, to możesz zobaczyć jeszcze to:

http://80.55.221.90/~gajownik/linux/modeline/

Sprawdzalem to u siebie i udalo mi sie uzyskac rozdzielczosc 1152x864, ale odswiezania juz nie :/

Mam 71Hz, a w windzie 103Hz.

Wartosci spisalem z Powerstripa, bo jego uzywam do zmian rozdzielczosci. Tam tez sa podane te wszystkie wartosci.

Pzd, i czekam na dalsze sugestie... :huh:

Próbowalem coś sam wykombinować programem: xvidtune niestety im bardziej zbliżałem się do max częstotliwości tym bardziej obraz stawał się zniekształcony i coraz ciemniejszy, nie wspomnie że nie udało mie się osiągnąć max częstotliwości, np. przy 1024x768 max to 120Hz i się udało 96Hz.

Miałem tak kiedyś podobnie i okazało się, że źle podałem polaryzację synchronizacji poziomej ^_^ Jeśli możesz, to zobacz w OSD monitora jak tam jest ona ustawiona (będzie coś w stylu NN, NP, PN, PP - negative, positive, czy jakos tak).

W sumie to kiedyś Knoppix raz samemu ustawił mi poprawnie rozdzielczość z odświeżaniem. Wystarczyło potem spisać modeline spisać przy użyciu xvidtune :-)

Sprawdzalem to u siebie i udalo mi sie uzyskac rozdzielczosc 1152x864, ale odswiezania juz nie :/

Mam 71Hz, a w windzie 103Hz.

Tak się tylko asekuracyjnie zapytam: czy wartość 103Hz podaje OSD monitora? Już się kilka razy spotkałem z przypadkiem, kiedy w sterowniku windowsowym było napisane 100Hz, a OSD pokazywało znacznie mniej.

Wartosci spisalem z Powerstripa, bo jego uzywam do zmian rozdzielczosci. Tam tez sa podane te wszystkie wartosci.

Można zobaczyć screena z tego programu i to co wpisałeś w sekcji "Monitor"?

wejdź sobie w ustawienia systemowe -> display i zmień używany monitor (wybierz z listy) na ten kŧóry jest najbardziej zbliżony do tego który masz . Potem w konsoli odpal sobie xrandr i zobacz jakie masz częstaotliwości do wyboru.

Jeśli chcesz się bawić w przeliczanie dla Modeline to zalecam ostrożność bo możesz sobie rozwalić monitor.

Pozdrawiam

PS. xvidtune nie polecam !!!! Używaj go tylko wtedy gdzy masz już poprawne częstotliwości . Tylko do delikatnego tuningu.

Spoko, ja juz dawno sobie poradzilem tylko zapomnialem tu napisac :P;):)

Po prostu zamiast pasma przenoszenia wpisalem odswiezanie, jakie bym chcial,.

Wpisalem zamiast tego ramdac (pasmo przenoszenia) i teraz jest super :)

Szkoda tylko, ze obraz jest lekko przesuniety wzgledem windy :o

Pzd.

• 2 weeks later...