hyhy Napisano Lipiec 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2009 Nowa instalacja Fedory 9, nie pytajcie dlaczego 9 a nie 11, to nie jest najważniejsze. Zrobiony update przez yum i zainstalowany Apache, PHP 5 i mysql. Konfiguracja php.ini, httpd.conf i mysql zrobiona. Wszystko smiga oprocz jednej rzeczy. Nie dziala mi funkcja ftp_connect w php, mimo ze: - php bylo konfigurowane z "enable ftp", - php info pokazuje mi ze ftp jest wlaczone, - sprawdzalem na kilku ftp`ach - sprawdzalem czy laczy sie z ip serwera ftp - sprawdzalem rozne porty. Dodatkowe informacje: do wszystkich tych serwerow ftp moglem dostac sie z shella, nie dziala mi tylko laczenie przez php ftp_connect - a jest mi to niezmiernie potrzebne do wlasnego firmowego oprogramowania. Przeszukalem przez 2 dni wszystko co sie dalo w polskim i zagranicznym necie i nic... Ma ktos jakis pomysl ? Bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Lipiec 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2009 Tylko napisz w jaki sposób ftp_connect() nie łaczy się z FTP, czyli jaki błąd wywala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyhy Napisano Lipiec 31, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2009 ftp_test.php <? $conn_id = ftp_connect("adresftp"); $login_result = ftp_login($conn_id, "loginftp","haslo"); // check connection echo $login_result."<br>"; if ((!$conn_id) || (!$login_result)) { echo "<br>FTP nie połączono."; } else echo "<br>Polaczono"; ?> Zwraca blad: Warning: ftp_login() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/ftp_test.php5 on line 10 Czyli ftp_connect zwraca false Wydaje mi sie, ze problem nie lezy w sammym php - ale konfiguracji serwera. Z shella moge sie polaczyc z tym samym ftp wiec to nie problem sieci, firewalli czy routera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Lipiec 31, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2009 Selinux może blokować połączenia ze zdalnymi serwerami, lub firewall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyhy Napisano Sierpień 3, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2009 Probowalem z wylaczonym firewallem i nic, zreszta skonfigurowalem przekazywanie portow na routerze w sieci. Z shella nie ma zadnych problemow zeby sie polaczyc, wiec to nie firewall. Jakies jeszcze pomysly ? (bo mnie szlag trafia :/) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2009 Oprócz firewall'a wyłącz także SELinux'a tak jak radzi qmic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Sierpień 3, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2009 Niekoniecznie wyłączyć SELinuxa, ale ustawić go w tryb zezwalania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 4, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2009 Niekoniecznie wyłączyć SELinuxa, ale ustawić go w tryb zezwalania. Dokładnie Jednak nawet to tylko na chwilę, później trzeba go włączyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi