spox182 Napisano Sierpień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2009 Witam, na linuksie jestem nowy, cale zycie tylko windows, ale postanowilem podzialac na czyms innym no i mam fedore 11. Jak na razie mysle ze radze sobie dobrze na niej, mam ja juz 4 dzien, Ale mam taki 1 problem z nia. A mianowicie obraz jaki mi teraz wyswietla laptop jest taki troche przymazany, czego niemialem na viscie. Jak czytam jakies pliki czy pdf to oczy mnie po paru minutach strasznie bola. Chcilabym cos z tym zrobic bo przeciez tak byc niemoze.Co moge zrobic zeby bylo lepiej ?? fedore mam na laptopie toshiba l300-1a3 , karta jest zintegrowana z plyta glowna, wszystko na chipsetach intela jest. Dane techniczne laptopa: Procesor Typ : Dwurdzeniowy procesor Intel® Pentium® T3200 Częstotliwość taktowania : 2.00 GHz Zewnętrzna częstotliwość taktowania : 667 MHz Pamięć podręczna drugiego poziomu : 1 MB System operacyjny Oryginalny Windows Vista® Home Premium 32-bit Edition (preinstalowany z funkcją odzyskiwania dysku twardego firmy Toshiba) teraz juz fedora 11 Pamięć systemowa Standardowa : 3 072 (2 048 + 1 024) MB Możliwość rozszerzenia do : 4,096 MB Technologia : DDR2 RAM (800 MHz) Dysk twardy Pojemność : 160 GB Certyfikat : S.M.A.R.T. Obrót napędu : 5,400 obr./min Stacja dysków DVD Super Multi (Double Layer) Zgodność : CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD-ROM, DVD-R, DVD-R (DL), DVD-RW, DVD+R, DVD+R (DL), DVD+RW, DVD-RAM Maksymalna szybkość : odczyt: 24-krotna (CD-ROM), 8-krotna (DVD-ROM); zapis: 24-krotna (CD-R), 4-krotna (CD-RW), 10-krotna (HS CD-RW), 24-krotna (US CD-RW), 8-krotna (DVD-R), 6-krotna DVD-R (Double Layer), 6-krotna (DVD-RW), 8-krotna (DVD+R), 6-krotna DVD+R (Double Layer), 8-krotna (DVD+RW), 5-krotna (DVD-RAM) Typ : Stacja dysków DVD Super Multi (Double Layer) Ekran Rozmiar : 15.4 " Typ : Wyświetlacz TFT WXGA Toshiba TruBrite® o wysokiej jasności Rozdzielczość wewnętrzna : 1 280 x 800 Karta graficzna Producent : Intel® Typ : Mobile Intel® GMA 4500M Ilość pamięci : Do 1 340 MB całkowitej dostępnej pamięci graficznej z 3 GB pamięci systemowej Typ pamięci : Wspólna Wewnętrzne tryby wideo Obsługiwane są następujące wewnętrzne tryby wideo: Rozdzielczość : 1 280 x 800 Maks. parametry zewnętrznych trybów wideo Maks. rozdzielczość : 2 048 x 1 536 Maks. częstotliwość odświeżania : 85 Hz Rozdzielczość bez przeplotu przy maks. częstotliwości odświeżania : 1 600 x 1 200 Interfejsy 1 x wejście zasilające (prąd stały) 1 x wyjście monitora zewnętrznego 1 x RJ-11 1 x RJ-45 1 x wejście mikrofonu zewnętrznego 1 x wyjście słuchawkowe (stereofoniczne) 3 (2 z lewej, 1 z prawej strony) x USB 2.0 1 x Zintegrowana kamera internetowa VGA z wbudowanym mikrofonem Rozbudowa 2 x gniazda pamięci (jedno dostępne do skonfigurowania) 1 x gniazdo ExpressCard Komunikacja bezprzewodowa Zgodność : Wi-Fi® Obsługa sieci : 802.11b/g Technologia bezprzewodowa : Bezprzewodowa sieć LAN Komunikacja przewodowa Topologia : Fast Ethernet LAN Szybkość : 10BASE-T/100BASE-TX Topologia : międzynarodowy modem V.90 (przystosowany do standardu V.92) Szybkość : 56 Kb/s (dane) i 14,4 Kb/s (faks) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Sierpień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2009 Witaj, Sprawdz czy czestotliwosc odswiezania ekranu jest ustawiona na prawidlowa wartosc. Najlepiej jezeli stworzysz plik xorg.conf, a nie pozwolisz by ustawienia byly wykrywane automatycznie (bo z tym moga byc rozne problemy). Przelacz sie na konsole tekstowa (ctrl+alt+F2) i zaloguj sie jako root, i odpal: init 3 To zamknie X'y X -configure Plik xorg.conf.new skopiuj jako xorg.conf do /etc/X11 i restartuj X'y. Mam nadzieje ze to pomoze. Pozniej mozesz edytowac plik xorg.conf i dopasowac ustawienia do swoich potrzeb. Pozdrawiam, Esail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 8, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2009 dopisz w /boot/grub/grub.conf w linii ze swoim kernelem opcje nomodeset. ostatnio sa problemy z grafika intela. witamy na forum . na wstepie proponuje sie zapoznac z poradnikiem. i az takich szczegolowych informacji nie potrzeba. wystarczy wyjscie z dmesg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spox182 Napisano Sierpień 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2009 dopisz w /boot/grub/grub.conf w linii ze swoim kernelem opcje nomodeset. ostatnio sa problemy z grafika intela. witamy na forum . na wstepie proponuje sie zapoznac z poradnikiem. i az takich szczegolowych informacji nie potrzeba. wystarczy wyjscie z dmesg Dzieki za pomoc, juz dziala wszystko fajnie, nareszcie mam wyrazny obraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi