Skocz do zawartości

Nazwa Pliku W Dwóch Linijkach

borzole

Rekomendowane odpowiedzi

Już miałem kiedyś ten problem, ale nie pamiętam żebym znalazł rozwiązanie.

Po masowej zmianie nazw plików zostało mi sporo "dziwactw". Ewidentnie coś skopałem w skrypcie :ph34r: .

Do rzeczy:

Pliki mają w nautilusie nazwy w dwóch/trzech linijkach. Nie dlatego, że są długie tylko w nazwie zawieruszył się jakiś symbol łamiący linię. Nie widać go w nautilusie, a w konsoli np. polecenie ls wyświetla miejsce złamania jako "?" i tyle. Mogę to ręcznie dłubać i zmieniać nazwę, ale tych plików jest dużo. Chciałem to zmienić skryptem, ale nie wiem jak się odwołać do znaku, który nie wiadomo czym jest? tzn:

mv abc?xyz abcxyz

ponadto w nazwach plików nie występuje żaden schemat, więc nie mogę uznać że to jest czwarty znak, albo na końcu drugiego wyrazu. Normalnie zonk.

zakładając że można użyć ASCII

http://www.cyberciti.biz/faq/unix-linux-se...s-nonprintable/

jak przetworzyć nazwę pliku na kod ascii? albo jak inaczej zgadnąć kod tego dziwnego znaku?

Cos mi sie widzi, ze sie przy pisaniu skryptu gdzies machnales i podmienilo Ci czesc znakow w nazwach na '\n' ? ... albo jakikolwiek inny ASCII symbol z seri non-printable przy okazji powodujacy przejscie do nowej linii...

A jak by tak (zgodnie z porada do ktorej linka podales) potraktowac nazwy sedem i zamienic znaki 0-31 na cokolwiek a zakresu printable?

Zaskakujaco duzo informacji o NewLine tutaj ...

oki, udało się :)

zrobiłem skrypcik do tego, właściwie trochę się rozpędziłem i mam bardzo uniwersalny skrypt do masowej zmiany nazw plików:

http://files.getdropbox.com/u/409786/pub/bin/rename-convert

ale mam pytanie poza konkursem, w skrypcie chciałbym łączyć parametr tzn:

cmd="tekst1"

cmd+="tekst2"

cmd+="tekst3"

problem w tym, że chciałbym łączyć strumienie tzn.

cmd="polecenie1"

cmd+="|polecenie2"

cmd+="|polecenie2"

...

i tego za nic nie mogę osiągnąć, bo znak "|" jest traktowany jako tekst i parametr poprzedniego polecenia.

Mógłbym wówczas elastycznie łączyć strumienie i sposób przetwarzania nazw.