schiller Napisano Listopad 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2004 Sciagnalem najnowsze stery od Nvidi, instalacja przeszla bez problemow. Restart X-ow, jest OK. Po reboocie FC staje zaraz po sprawdzeniu sprzetu (storage, sound..) Jest to moment w ktorym normalnie system powinnien wejsc w "graficzne" ladowanie systemu. Co jest grane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legus Napisano Listopad 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2004 Witam, Modul nvidia nie laduje sie.Musisz , na razie az ktos znajdzie rozwiazanie ja jestem na to za cienki , podnoscic system w inittab=3 .Potem z palca ladujesz modul nvidia i startx.Jest to tymczasowe rozwiazanie . Poazdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schiller Napisano Listopad 10, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2004 damn it przeciez to jest bug jakich malo, jakos mi si enie usmiecha przelaczanie po stopniach inicjalizacji za kazdym razem kiedy startuje system. Moze jakies starsze stery lub paczki ze sterami pasuja? Anybody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej_szary Napisano Listopad 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2004 damn it przeciez to jest bug jakich malo, jakos mi si enie usmiecha przelaczanie po stopniach inicjalizacji za kazdym razem kiedy startuje system. Moze jakies starsze stery lub paczki ze sterami pasuja? Anybody? www.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=26260 u mnie zadziałało od razu. w artykule jest drobna pomyłka: zamiast modprobe nvidia povinno być /sbin/modprobe nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schiller Napisano Listopad 10, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2004 jakby to powiedziec - to bylo rozwiazanie na ten problem. Wszystko poszlo bez potkniecia, teraz dziala az milo Dzieki Jeszcze dodam od siebie ze nie bylo konieczne usuwanie pakietu rpm -e --nodeps xorg-x11-Mesa-libGL nic to nie zmiania poza zerwanymi zaleznosciami ale to w moim przypadku ZAZNACZAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plugas Napisano Listopad 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2004 No to fajnie macie, bo np. sterów do ATI to ni ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Comrade Napisano Listopad 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2004 Powiem tyle Panowie i Panie, że przerabiałem ten problem od kernela 2.6.8 na Slacku, którego aktualnie używam i tam rozwiązałem to nastepująco: albo w pliku: /etc/modprobe.conf dodajemy taką linię: alias char-major-195* nvidia albo ostatecznie linijkę do /etc/rc.d/rc.local : /sbin/modprobe nvidia && echo "OK" || echo "UPS" Nie wiem jak to jest w FC, ale może coś podpowie. Po tych edycjach śmiga aż miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pigmej Napisano Listopad 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2004 Jak spowrotem zainstalowac Mesa-libGL ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Listopad 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2004 sciagasz go i: rpm -Uvh --force Mesa-libGL.cost.am.dalej.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pigmej Napisano Listopad 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2004 Nie moge znalesc (_rpm'a_ → RPM-a) ORT zarzuc jakims linkiem znalazlem tylko mesa-6.2.tar.gz i potem make itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Listopad 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2004 masz go na plytach z Fedorą albo na ftpie fedory Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2004 Jak spowrotem zainstalowac Mesa-libGL ?? Ja zainstalujesz na nowo ten pakiet to najprawdopodobniej nadpiszesz sobie pliki ze sterownika nVidii. Żeby nie bawić się w usuwanie xorg-x11-Mesa-libGL, to nalepiej instalować sterowniki z rpm.livna.org. Nowa wersja jest w fazie testów, ale jak ktoś chce to znajdzie je tutaj → http://petrix.se/fedora/ (są nawet gotowe binaria). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mular Napisano Listopad 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2004 Nie wiem jak wy to robicie... u nie nie działa ....!!! Probowałem najpierw wg instrukcji: www.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=26260 (bez usuwania xorg-x11-Mesa-libGL). Mam taki wpis w messages: Nov 14 16:58:03 mular nvidia: Checking for nvidia kernel module failed Nov 14 16:58:04 mular nvidia: Disabling nvidia driver succeeded Nastepnie probowałem z RPM'ów - wpisy w messages takie same Już nie wiem co dalej.... BTW: Podczas "normalnej" instalacji (czyli z NVIDIA-Linux.....run) pojawia się taki wpis: executing: 'cd ./usr/src/nv; make module SYSSRC=/lib/modules/2.6.9-1.667smp/source SYSOUT=/lib/modules/2.6.9-1.667smp/build'... Your kernel was configured to include rivafb support as a loadable kernel module. The rivafb driver conflicts with the NVIDIA driver; the NVIDIA kernel module will still be built and installed, but be aware that the NVIDIA driver will not be able to function properly if the rivafb module is loaded! *** Failed rivafb module sanity check, but continuing! *** Po czym instalacja idzie dalej. czy to moze miec jakies znaczenie? POMOCY ! - bo już zdrowia nie mam..... marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Listopad 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2004 To nie ma znaczenia Jeśli jestes w init 3 to po poprawnej kompilacji sterownika wpisz na konsoli modprobe nvidia w /etc/X11/xorg.conf zmien nv na nvidia i odpal x-y poleceniem startx. Jezeli sie odpala z bialym logo nvidii to znaczy ze jest OK. nie zapomnij o skopiowaniu cp -a /dev/nvidia* /etc/udev/devices/ chown root.root /etc/udev/devices/nvidia* Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mular Napisano Listopad 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2004 Wszystko pięknie dziala ... ale nie do konca..... Modul nvidia laduje si ę prawidlowo za pierwszym razem po instalacji sterów. Jak dam "startx" to widze piękne logo nvidii.... Ale po restarcie komputera już nic nie działa i w logu ma info ze moduł nvidia nie został załadowany... no i faktycznie go nie ma: lsmod ...- nie ma nvidii jakies pomysły? marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi