fafig Napisano Sierpień 20, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2009 ale z tego co pisales wczesniej to inni uzytkownicy (aka "ktos") nie maja nawet prawa wejscia do katalogu, jest samo r--, a powinno byc r-x jak chcesz sam odczyt. wez to prezgladnij jeszcze raz i rob jedna zmiane na raz, a nie 10 i potem problem ze nie dziala... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenczan Napisano Sierpień 20, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2009 rob jedna zmiane na raz, a nie 10 i potem problem ze nie dziala... Przepraszam, pozwól że ostatni raz się nie posłucham ponieważ już prawie osiągnąłem zamierzony efekt, potrzeba tylko krok ! ale z tego co pisales wczesniej to inni uzytkownicy (aka "ktos") nie maja nawet prawa wejscia do katalogu, jest samo r--, a powinno byc r-x jak chcesz sam odczyt. wez to prezgladnij jeszcze raz i rob jedna zmiane nadałem mu prawa 0777 więc teraz każdy powinien móc robić z nim wszystko,ale... smb.conf [global] server string = Samba workgroup = Grupa_robocza username map = /etc/samba/smbusers passwd program = /usr/bin/passwd %u passdb backend = tdbsam security = share map to guest = Bad User [shared] path = /home/kenczan/Shared/ case sensitive = no create mask = 0755 writable = yes readonly = no valid user = kenczan comment = Oczyt/Zapis security = user force user = kenczan [Pobrane] path = /home/kenczan/Pobrane/ case sensitive = no readonly = yes comment = Odczyt guest ok = yes public = yes security = share valid user = ktos force user = ktos Żeby przeglądać udziały nie muszę się logować, do folderu Shared mam dostęp po zalogowaniu się i wszystkie oczekiwane uprawnienia - nastomiast do Pobrane nie mam dostępu wcale (komunikat o braku uprawnień). Jakie ustawienia mu przypisać żeby był dostępny dla każdego z możliwością odczytu - niekoniecznie używając użytkownika ktoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi