Skocz do zawartości

Opensharedroot

Jasnoksieznik

Rekomendowane odpowiedzi

com.oonics Opensharedroot

Wszelkie znaki na niebie i wodzie wskazuja, ze pakiet ten wejdzie do F12. Chcialbym zwrocic na niego Wasza uwage i w kilku slowach go zaprezentowac.

Wieksze projekty IT czesto wymagaja mocy obliczeniowej i dostepnosci kilku/kilkunastu maszyn. Typowe rozwiazanie w takim wypadku to (szeroko pojety) klaster z dostepem do tych samych danych. Klaster, np. Red Hat Cluster Suite ma jednak pewne wady/ograniczenia. Przede wszystkim, wymaga utrzymywania wielu maszyn w tej samej konfiguracji - update potrafi byc wtedy zmora, bardzo latwo wprowadzic roznice miedzy czlonkami klastra, wprowadzenie zmian (np. dodanie dodatkowego komputera) wymaga nowego systemu (w najlepszym razie - sklonowania i recznej konfiguracji).

Ten proces mozna uproscic, wprowadzajac wspolne katalogi, tak jak to czesto ma miejsce w przypadku /home. Skoro mozna dzielic /home, to dlaczego nie aplikacje?

Opensharedroot idzie o krok dalej - uwspolnia root, a tylko niezbedne pliki sa przyporzadkowane poszczegolnym maszynom.

Jak to dziala?

1. W aktualnej wersji dostepnej z F12 - / znajduje sie w katalogu udostepnionym przez NFS (np. SAN), dostepnym dla wszystkich czlonkow klastra. Struktura katalogow zostala rozszerzona o katalogi /cluster i /cdsl.local. W katalogu /cluster znajduja sie wszystkie pliki charakterystyczne dla wszystkich czlonkow klastra (takie jak np. /etc/sysconfig/network, konfiguracja kart sieciowych, czy tez lwia czesc /var). Poprzez katalog /cdsl.local (tu wykorzystujemy bindmount) i zestaw symbolic linkow pliki z /cluster sa podpiete do oryginalnych lokacji tak, ze kazdy czlonek klastra otrzymuje pliki przeznaczone dla niego.

2. Dodatkowe moduly kernela i dodatki do dracut pozwalaja na korzystanie ze wspolnego, (ew. rozszerzonego) initrd - na wstepny boot i zamountowanie wspolnego / przez NFS. Kazda maszyna wyszukuje swoja wlasna konfiguracje (korzystajac z informacji z /etc/cluster/cluster.conf). Poprzez parametry kernela mozna tym procesem sterowac takze recznie.

zalety:

- Jedna instalacja systemu dla wszystkich, jeden system dla wszystkich - Single System Image upraszcza administracje klastra. Bardzo.

- Dostep do konfiguracji wszstkich wezlow pozwala sprawnie przeprowadzic zmiany w klastrze, czy tez dodawac kolejne wezly klastra

- Wersja z repozytorium projektu pozwala na uzycie GFS, OCFS2 i innych

- Opensharedroot wspolpracuje z Red Hat Cluster Suite (cman, fencing, rgmanager itd.)

- [lekka reklama] Firma opiekujaca sie tym projektem wdraza zastosowania klasy enterprise (na OSR mozna postawic bazy danych, serwery WWW, serwery plikow, SAP itp.)[/lekka reklama], dodatkowe pakiety umozliwiaja sprawne (zautomatyzowane) kopiowanie calych klastrow. Mozliwe sa tez rozwiazania polaczone z wirtualizacja (np klaster wirtualnych maszyn do celow testowych, bedacy klonem systemu produkcyjnego).

- Poza Fedora, OSR dziala z innymi redhatopodobnymi - RHEL, CentOS, rowniez SLES

Strona projektu: http://www.open-sharedroot.org

Opis projektu w F12: https://fedoraproject.org/wiki/Features/Opensharedroot

Zachecam do wyprobowania tego rozwiazania.

Jestem zaangazowany w ten projekt - glownie QA i uslugi z nim zwiazane. Chetnie odpowiem na wszelkie pytania i pomoge w przypadku problemow.

Planowac, to planujemy. W zasadzie jak tylko wpadniesz do firmy, to wygospodarujemy chwilke, zeby z grubsza pokazac co to i po co to. Najblizsza "otwarta" prezentacja tez jakos na dniach.

Haczyk jest taki, ze firma jest pod Monachium, a prezentacja w Zurichu :D

Generalnie tez jest tak, ze w miare mozliwosci - pomocy srodowisku open source udzielamy online (grupy dyskusyjne projektu), a jak ktos chce spedzic kilka(nascie/dziesiat) intymnych godzin z klasterm OSR + wytlumaczenie co i jak - tu zaczynaja sie szkolenia i profesjonalny support ;)

Ja sie pojawie w Macierzy w koncu wrzesnia, bo w pierwszym tygodniu pazdziernika mam zamiar czlapac w Wawie na znany i lubiany RHCE Rapid Track Course. Za to jak ktos chce, to klaster - zwlaszcza taki NFS - mozna postawic samemu i na jednym kompie. Przy dwoch mozna sie bawic w przerzucanie standardowych uslug miedzy nimi, a przy trzech juz jest bardzo pociesznie (full redhat cluster). A wszystkie moga byc wirtualne :D

Planowac, to planujemy. W zasadzie jak tylko wpadniesz do firmy, to wygospodarujemy chwilke, zeby z grubsza pokazac co to i po co to. Najblizsza "otwarta" prezentacja tez jakos na dniach.

Haczyk jest taki, ze firma jest pod Monachium, a prezentacja w Zurichu :D

Generalnie tez jest tak, ze w miare mozliwosci - pomocy srodowisku open source udzielamy online (grupy dyskusyjne projektu), a jak ktos chce spedzic kilka(nascie/dziesiat) intymnych godzin z klasterm OSR + wytlumaczenie co i jak - tu zaczynaja sie szkolenia i profesjonalny support ;)

Ja sie pojawie w Macierzy w koncu wrzesnia, bo w pierwszym tygodniu pazdziernika mam zamiar czlapac w Wawie na znany i lubiany RHCE Rapid Track Course. Za to jak ktos chce, to klaster - zwlaszcza taki NFS - mozna postawic samemu i na jednym kompie. Przy dwoch mozna sie bawic w przerzucanie standardowych uslug miedzy nimi, a przy trzech juz jest bardzo pociesznie (full redhat cluster). A wszystkie moga byc wirtualne :D

Gdyby nie sytuacja osobista to pewnie mógłbym być choćby jutro. Przy okazji bym sobie wycieczkę zrobił. Chociaż to w sumie lenistwa, bo mi ostatnio zdobywać wiedzy samodzielnie nie chce, ale jednak nie ma tego tak strasznie dużo to się przemogłem pomimo ciężkiego dnia i już mniej więcej wiem o co chodzi.

Akurat w dobry moment trafiłeś bo akurat przymierzałem się uruchomienia testowego klastra z DRDB, jak wszystko będzie super to pewnie pójdzie do realizacji na produkcji.

Przy okazji jak wygląda sprawa komercyjnego wsparcia technicznego? Jakie elementy ono obejmuje?

Co będziecie robić na RHCE ? Robić certyfikaty czy pomagać robić ? :)

DRBD tez jest opcja. Nawet dziala.

[nie wiem, czy mi wypada na forum tak wprost o interesach, ale skoro pytanie padlo:]

Wsparcie komercyjne jest, z update'ami, monitoringiem i "telefonem zaufania" 24/7 wlacznie.

Technologia jest zatwierdzona przez RedHata, wiec mozna miec support na klaster OSR (z tego zyjemy), nie tracac nic z supportu RedHata. Zjesc ciastko i miec ciastko ;)

Dokladne warunki i tak ustalamy indywidualnie z klientem, zazwyczaj uslugi obejmuja:

- Doradztwo - co jest celem, na jakim sprzecie i systemie warto - Fedora + DRBD eksperymentalnie, do testow i "malych" zastosowan CentOS + iSCSI wystarczy, a czesto potrzeba GFS + RHEL + macierz pod Fibre Channel. No i backup ;)

- Instalacja klastra wspolnie z klientem, przygotowanie go pod uslugi, ew. ich konfiguracja - jesli potrzeba klastra HA jako proxy, to na zyczenie klienta i proxy skonfigurujemy. Sa elementy, z ktorymi sprawny admin nie bedzie mial problemu, ale np. samodzielna instalacja Xen na klastrze OSR nie jest taka prosta.

- Zmiany konfiguracji, monitoring i reakcja w przypadku awarii - subskrypcja wedle potrzeb - moze to byc odpowiedz na maila w ciagu 24h, naprawa zdalna albo wycieczka do klienta.

Jak wszedzie, sa klienci, ktorzy maja rozsadnych ludzi, dobrze oceniaja swoja wiedze, korzystaja z supportu gdy trzeba. Sa i tacy, ktorzy dzwonia "bo strona sie nie wyswietla", a i tacy ktorzy sami kombinuja, az zepsuja i pisza maila, gdy jedyna alternatywa jest tasma sprzed tygodnia. Zakres supportu wedle potrzeb.

Co do RHCE - jestem najmlodszy w firmie, wiec zgodnie z tradycja - mam posiasc RHCE.

O czym moze nie wspomnialem - co nie wynika wprost z tekstu:

Fakt, ze OSR jest uzywany glownie przy klastrach nie wymusza uzycia klastra, a juz na pewno nie jest konieczny klaster HPC.

OSR moze byc przydatny do uruchamiania stacji roboczych o tej samej konfiguracji software'owej - Kilku uzytkownikow moze swobodnie korzystac z tego samego "/", na podobienstwo thinclienta.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...