Jasnoksieznik Napisano Sierpień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2009 com.oonics Opensharedroot Wszelkie znaki na niebie i wodzie wskazuja, ze pakiet ten wejdzie do F12. Chcialbym zwrocic na niego Wasza uwage i w kilku slowach go zaprezentowac. Wieksze projekty IT czesto wymagaja mocy obliczeniowej i dostepnosci kilku/kilkunastu maszyn. Typowe rozwiazanie w takim wypadku to (szeroko pojety) klaster z dostepem do tych samych danych. Klaster, np. Red Hat Cluster Suite ma jednak pewne wady/ograniczenia. Przede wszystkim, wymaga utrzymywania wielu maszyn w tej samej konfiguracji - update potrafi byc wtedy zmora, bardzo latwo wprowadzic roznice miedzy czlonkami klastra, wprowadzenie zmian (np. dodanie dodatkowego komputera) wymaga nowego systemu (w najlepszym razie - sklonowania i recznej konfiguracji). Ten proces mozna uproscic, wprowadzajac wspolne katalogi, tak jak to czesto ma miejsce w przypadku /home. Skoro mozna dzielic /home, to dlaczego nie aplikacje? Opensharedroot idzie o krok dalej - uwspolnia root, a tylko niezbedne pliki sa przyporzadkowane poszczegolnym maszynom. Jak to dziala? 1. W aktualnej wersji dostepnej z F12 - / znajduje sie w katalogu udostepnionym przez NFS (np. SAN), dostepnym dla wszystkich czlonkow klastra. Struktura katalogow zostala rozszerzona o katalogi /cluster i /cdsl.local. W katalogu /cluster znajduja sie wszystkie pliki charakterystyczne dla wszystkich czlonkow klastra (takie jak np. /etc/sysconfig/network, konfiguracja kart sieciowych, czy tez lwia czesc /var). Poprzez katalog /cdsl.local (tu wykorzystujemy bindmount) i zestaw symbolic linkow pliki z /cluster sa podpiete do oryginalnych lokacji tak, ze kazdy czlonek klastra otrzymuje pliki przeznaczone dla niego. 2. Dodatkowe moduly kernela i dodatki do dracut pozwalaja na korzystanie ze wspolnego, (ew. rozszerzonego) initrd - na wstepny boot i zamountowanie wspolnego / przez NFS. Kazda maszyna wyszukuje swoja wlasna konfiguracje (korzystajac z informacji z /etc/cluster/cluster.conf). Poprzez parametry kernela mozna tym procesem sterowac takze recznie. zalety: - Jedna instalacja systemu dla wszystkich, jeden system dla wszystkich - Single System Image upraszcza administracje klastra. Bardzo. - Dostep do konfiguracji wszstkich wezlow pozwala sprawnie przeprowadzic zmiany w klastrze, czy tez dodawac kolejne wezly klastra - Wersja z repozytorium projektu pozwala na uzycie GFS, OCFS2 i innych - Opensharedroot wspolpracuje z Red Hat Cluster Suite (cman, fencing, rgmanager itd.) - [lekka reklama] Firma opiekujaca sie tym projektem wdraza zastosowania klasy enterprise (na OSR mozna postawic bazy danych, serwery WWW, serwery plikow, SAP itp.)[/lekka reklama], dodatkowe pakiety umozliwiaja sprawne (zautomatyzowane) kopiowanie calych klastrow. Mozliwe sa tez rozwiazania polaczone z wirtualizacja (np klaster wirtualnych maszyn do celow testowych, bedacy klonem systemu produkcyjnego). - Poza Fedora, OSR dziala z innymi redhatopodobnymi - RHEL, CentOS, rowniez SLES Strona projektu: http://www.open-sharedroot.org Opis projektu w F12: https://fedoraproject.org/wiki/Features/Opensharedroot Zachecam do wyprobowania tego rozwiazania. Jestem zaangazowany w ten projekt - glownie QA i uslugi z nim zwiazane. Chetnie odpowiem na wszelkie pytania i pomoge w przypadku problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Sierpień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2009 no no, nareszcie cos interesujacego. trzeba bedzie to sprawdzic i zaprzeczyc wszelkim prawom zdrowego rozsadku - zrobic klaster na maszynach wirtualnych . powodzenia w rozwoju projektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2009 Nie planujecie w najbliższym czasie jakichś prezentacji możliwości, konferencji itp? Chętnie bym się zapoznał z projektem wstępnie bez głębszej analizy i konfiguracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasnoksieznik Napisano Sierpień 25, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2009 Planowac, to planujemy. W zasadzie jak tylko wpadniesz do firmy, to wygospodarujemy chwilke, zeby z grubsza pokazac co to i po co to. Najblizsza "otwarta" prezentacja tez jakos na dniach. Haczyk jest taki, ze firma jest pod Monachium, a prezentacja w Zurichu Generalnie tez jest tak, ze w miare mozliwosci - pomocy srodowisku open source udzielamy online (grupy dyskusyjne projektu), a jak ktos chce spedzic kilka(nascie/dziesiat) intymnych godzin z klasterm OSR + wytlumaczenie co i jak - tu zaczynaja sie szkolenia i profesjonalny support Ja sie pojawie w Macierzy w koncu wrzesnia, bo w pierwszym tygodniu pazdziernika mam zamiar czlapac w Wawie na znany i lubiany RHCE Rapid Track Course. Za to jak ktos chce, to klaster - zwlaszcza taki NFS - mozna postawic samemu i na jednym kompie. Przy dwoch mozna sie bawic w przerzucanie standardowych uslug miedzy nimi, a przy trzech juz jest bardzo pociesznie (full redhat cluster). A wszystkie moga byc wirtualne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 25, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2009 Planowac, to planujemy. W zasadzie jak tylko wpadniesz do firmy, to wygospodarujemy chwilke, zeby z grubsza pokazac co to i po co to. Najblizsza "otwarta" prezentacja tez jakos na dniach. Haczyk jest taki, ze firma jest pod Monachium, a prezentacja w Zurichu Generalnie tez jest tak, ze w miare mozliwosci - pomocy srodowisku open source udzielamy online (grupy dyskusyjne projektu), a jak ktos chce spedzic kilka(nascie/dziesiat) intymnych godzin z klasterm OSR + wytlumaczenie co i jak - tu zaczynaja sie szkolenia i profesjonalny support Ja sie pojawie w Macierzy w koncu wrzesnia, bo w pierwszym tygodniu pazdziernika mam zamiar czlapac w Wawie na znany i lubiany RHCE Rapid Track Course. Za to jak ktos chce, to klaster - zwlaszcza taki NFS - mozna postawic samemu i na jednym kompie. Przy dwoch mozna sie bawic w przerzucanie standardowych uslug miedzy nimi, a przy trzech juz jest bardzo pociesznie (full redhat cluster). A wszystkie moga byc wirtualne Gdyby nie sytuacja osobista to pewnie mógłbym być choćby jutro. Przy okazji bym sobie wycieczkę zrobił. Chociaż to w sumie lenistwa, bo mi ostatnio zdobywać wiedzy samodzielnie nie chce, ale jednak nie ma tego tak strasznie dużo to się przemogłem pomimo ciężkiego dnia i już mniej więcej wiem o co chodzi. Akurat w dobry moment trafiłeś bo akurat przymierzałem się uruchomienia testowego klastra z DRDB, jak wszystko będzie super to pewnie pójdzie do realizacji na produkcji. Przy okazji jak wygląda sprawa komercyjnego wsparcia technicznego? Jakie elementy ono obejmuje? Co będziecie robić na RHCE ? Robić certyfikaty czy pomagać robić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasnoksieznik Napisano Sierpień 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 DRBD tez jest opcja. Nawet dziala. [nie wiem, czy mi wypada na forum tak wprost o interesach, ale skoro pytanie padlo:] Wsparcie komercyjne jest, z update'ami, monitoringiem i "telefonem zaufania" 24/7 wlacznie. Technologia jest zatwierdzona przez RedHata, wiec mozna miec support na klaster OSR (z tego zyjemy), nie tracac nic z supportu RedHata. Zjesc ciastko i miec ciastko Dokladne warunki i tak ustalamy indywidualnie z klientem, zazwyczaj uslugi obejmuja: - Doradztwo - co jest celem, na jakim sprzecie i systemie warto - Fedora + DRBD eksperymentalnie, do testow i "malych" zastosowan CentOS + iSCSI wystarczy, a czesto potrzeba GFS + RHEL + macierz pod Fibre Channel. No i backup - Instalacja klastra wspolnie z klientem, przygotowanie go pod uslugi, ew. ich konfiguracja - jesli potrzeba klastra HA jako proxy, to na zyczenie klienta i proxy skonfigurujemy. Sa elementy, z ktorymi sprawny admin nie bedzie mial problemu, ale np. samodzielna instalacja Xen na klastrze OSR nie jest taka prosta. - Zmiany konfiguracji, monitoring i reakcja w przypadku awarii - subskrypcja wedle potrzeb - moze to byc odpowiedz na maila w ciagu 24h, naprawa zdalna albo wycieczka do klienta. Jak wszedzie, sa klienci, ktorzy maja rozsadnych ludzi, dobrze oceniaja swoja wiedze, korzystaja z supportu gdy trzeba. Sa i tacy, ktorzy dzwonia "bo strona sie nie wyswietla", a i tacy ktorzy sami kombinuja, az zepsuja i pisza maila, gdy jedyna alternatywa jest tasma sprzed tygodnia. Zakres supportu wedle potrzeb. Co do RHCE - jestem najmlodszy w firmie, wiec zgodnie z tradycja - mam posiasc RHCE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 Dzięki za odpowiedź, byłoby miło gdybyś na priv przesłać przykładowe ceny supportu bo mogą się przydać jakbym miał z jakimś klientem dyskutować taki temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasnoksieznik Napisano Sierpień 31, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2009 O czym moze nie wspomnialem - co nie wynika wprost z tekstu: Fakt, ze OSR jest uzywany glownie przy klastrach nie wymusza uzycia klastra, a juz na pewno nie jest konieczny klaster HPC. OSR moze byc przydatny do uruchamiania stacji roboczych o tej samej konfiguracji software'owej - Kilku uzytkownikow moze swobodnie korzystac z tego samego "/", na podobienstwo thinclienta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi