Skocz do zawartości

Fedora 11 - Błędy Podczas Instalacji Nowego Jądra

hardcorek

Rekomendowane odpowiedzi

no to Ci mowie, widocznie masz kernel do ktorego nie ma (jeszcze modulu) wiec najpierw wywal moduly

yum remove kmod-nvidia*

potem

yum install akmod-nvidia (albo akmods-nvidia, sprawdz)

moze Ci niestartuje bo masz wlaczony sterownik framebuffera (opcja vga w parametrach kernela w grub.conf). ew moze Ci automatycznie startuje sterownik nouveau. w takim wypadku trzeba go wyladowac z kernela (rmmod) i przebudowac initrd (mkinird) dla kernela ktory powoduje czarny ekran. akmods automatycznie kompiluje Ci sterownik dla kernela ktory startujesz.

Pierwsze polecenie bez problemu. Przy drugim niezależnie od wersji wyskakuje informacja:

Wczytane wtyczki: dellsysidplugin2, refresh-packagekit

Ustawianie procesu instalacji

Nie ma pakietu akmod-nvidia.

Nie ma niczego do zrobienia

w nawiasie pisze cos , bodaj 'akmods-nvidia sprawdz'. sprawdziles?

edit:

no dziwne bo tutaj jest . masz wlaczone odpowiednie repozytoria? w ogole czytales jakis poradnik?

tak, równiez nie działa, ta sama odpowiedź - nie ma takiego pakietu. Obecnie pisze już z windy bo po usunięciu kmod tamten kernel tez startuje na czarno. Czytałem poradniki nvidia, nic innego znaleźć nie mogłem. W repozytoriach nie włączyłem tylko testowych i nonfree

bosh. wiesz co. przeczytaj wpierw poradnik na wiki, potem instaluj sterowniki. tak do niczego nie dojdziemy. ide o zaklad ze nadpisales oryginalne mesy z rpmow fedory...jak na stronie m$ wyczytasz zeby nie uzywac linuksa bo jest be to nie bedziesz uzywal? poradnik fedory. przeciez wyraznie pisze zeby dodac dwa repozytoria free i nonfree. w nonfree masz sterowniki nvidia.

bosh. wiesz co. przeczytaj wpierw poradnik na wiki, potem instaluj sterowniki. tak do niczego nie dojdziemy. ide o zaklad ze nadpisales oryginalne mesy z rpmow fedory...jak na stronie m$ wyczytasz zeby nie uzywac linuksa bo jest be to nie bedziesz uzywal? poradnik fedory. przeciez wyraznie pisze zeby dodac dwa repozytoria free i nonfree. w nonfree masz sterowniki nvidia.

po pierwsze: z windy korzystam bo nie mogę juz uruchomić fedory po usunięciu kmod-nvidia. Jest to samo co na nowszym jądrze, mogę tylko uruchomić a nie dlatego że fedora jest be. A stornę MS mam gdzieś.

po drugie nie dodałem tych repozytoriów bo poradnik czytałem po łebkach a w zasadzie to stwierdziłem że poczytam jak będę potrzebował. Nie mam ochoty siedzieć godzinami nad problemami jak teraz.

po trzecie: jak dla mnie to umywasz ręce od problemu. Sam mi poradziłeś by usunął wszystkie kmody, gdybym wiedział że teraz potrzebne mi będzie repozytorium którego nie mam to nie robiłbym tego. W tej chwili siedzę i próbuje dodać odpowiednie repozytoria w trybie tekstowym ale idzie mi jak krew z nosa i zaczyna mnie szlag trafiać!!

gdybym wiedzial...gdybym przeczytal poradnik. nie zwalaj prosze winy na innych za to ze nie chcialo Ci sie zapoznac z podstawami. instalacja rpmow w trybie tekstowym? nie rozumiem co za problem. chcesz sciagnac paczki instalujesz przegladarke tekstowa, np links wchodzisz na strone rpmfusion.org. sciagasz rpmy instalujesz - ma dzialac. prezczytanie poradnika zajmuje gora pol godziny + 99% polecen mozna przekleic do terminala nie wiedzac nawet co robia (i na 99,9% zadzialaja).

Uporałem się z instalacją wymaganych rpm free i nonfree. W pakietach nie ma kmod-nvidia. Taka informacja pokazuje się po odświeżeniu źródeł i wpisaniu

yum install kmod-nvidia lub yum install akmod-nvidia i yum install akmods-nvidia

Na dysku mam najnowsze sterowniki nvidia, jednak przy próbie zainstalowania pojawia się błąd:

Unable to find the kernel source tree for the currently running kernel. Please make sure you have installed the kernel source files for your kernel and thet they are properly configured; on Red-Hat Linux systems, for example, be sure you have the "kernel-source" or "kernel-devel" RPM installed....

po czym nastepuje przerwanie procesu instalacji. Problem w tym że wydaje mi się, że wszelkie headersy, devele itp instalowałem.

Wracając do pakietów.

Sprawdziłem czy pakiet nonfree jest obecny w systemie. Polecenie:

yum --repolist

wyrzuciło listę włączonych repozytoriów wśród których nie było rpm-nonfree (rpm-free jest kompletny). uzyłem kolejnego polecenia:

yum enablerepo=[nazwa repo] czy jakoś tak

wywaliło listę błędów. Postanowiłem więc zaisntalować rpm raz jeszcze, w efekcie pokazało informację że instalowana wersja jest starsza niż obecna w systemie...No to w końcu jest ten rpm w systemie czy nie??? Sterowniki do nvidii są w paczkach nonfree których nie mogę zainstalować

Czy masz zainstalowane pakiety rpmfusion:

#rpm -qa | grep rpmfusion

Jakie masz włączone repozytoria:

#yum repolist

(bez -- przed repolist)

enablerepo stosuje się jako opcję np:

#yum install kmod-nvidia --enablerepo=rpmfusion-nonfree-updates

Poczytaj manuala do yuma.

Pozdrawiam, andrew

Jako ze mialem podobny problem (na najnowszym jadrze nie chcialy zainstalowac sie stery) to moze napisze jak to rozwiazalem. W sumie jest to najprostsze podejscie do sprawy. Zamiast bebrania usuniecie calkowicie kmodow i instalacja od nowa.

yum remove kmod-nvidia
rpm -qa | grep nvidia

potem usuniecie wszystkich pakietow, ktore ewentualnie zostaly, jak nie zlapal yum to rpm -e, dalej restart systemu i

yum install kmod-nvidia

res i wszystko dziala.

Oczywiscie rpmfusion musi byc zainstalowane.

Przeczytałem manuala do yuma i zrobiłem.

usunąłem rzekomo zainstalowany (ale niewidoczny w yum repolist) rpm nonfree i zainstalowałem go ponownie, tym razem odraz pokazał się gdzie trzeba. Zainstalowałem potrzebny sterownik i wszystko już działa.

Wszystkim zaangazowanym serdecznie dziękuję za pomoc. :)

P.S. rozwiązanie tego problemu jest banalnie proste ale trzeba poświęcić czas by to wiedzieć. Nastepnym razem zajmie mi to 10 minut.

Temat zamykam.