Romeomen Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 Witam serdecznie, szukając rozwiązania problemu ze sterownikami do radeona, natrafiłem na ten temat: http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=155503 Czy ktoś coś wie o tych sterownikach (kmod-catalyst xorg-x11-drv-catalyst xorg-x11-drv-catalyst-libs.i586)? To to samo co fglrx, czy coś innego? Czy ktoś próbował ich używać? Ja spróbowałem, jednak po minucie lub kilku działania na nich system zawieszał się, więc zrezygnowałem. Pewnie dlatego, że są dopiero w repo testing, jednak może komuś udało się na nich działać? Jest jakaś nadzieja na to, że kiedyś wklepię w konsolę yum install kmod-catalyst i wszystko zacznie pięknie działać? Dodam jeszcze, że karta to radeon HD3200 w ProBook 4515s. Pozdrawiam, Roman G. PS. Teraz spojrzałem, i te pliki nie są w repo testing. Przysiągłbym, że jeszcze 3 dni temu były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 PS. Teraz spojrzałem, i te pliki nie są w repo testing. Przysiągłbym, że jeszcze 3 dni temu były. Od tego jest testing A tak powaznie, to tez czekam na jakies info o w koncu dzialajacych sterach ATI, jakis czas temu stalem sie nieszczesliwym posiadaczem laptopa z ich karta... co zrobic - laptop, wiec wyboru nie bylo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romeomen Napisano Sierpień 26, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 To z testing to było zdziwnienie, że tak szybko to przenieśli Cóż, skoro przenieśli, to uznali ,że już dobre. Spróbuję powalczyć, i zdam relację. Co do tego laptopa to jestem w takiej samej sytuacji. W dodatku w sklepie powiedzieli mi, że jeśli chcę zmienić kartę, to tylko w serwisie HP, żeby nie stracić gwarancji, a to by kosztowało drożej niż sama karta. Nie ma to jak wolność wyboru :/ Pozdr. R. [EDIT] Cóż, walka właśnie skończona, wróciłem do zwykłego radeonhd. System nadal zawieszał się bez powodu, raz po minucie, a raz po pięciu. Mimo to miałem wrażenie że jestem blisko, tylko umknął mi jakiś szczegół. Miło było przez chwilę mieć przyspieszenie 3d, jednak liczy się stabilność. Jest jedna zaleta tych sterowników - łatwo je usunąć Zachęcam do próbowania, gdyby komuś się powiodło proszę, żeby napisał o tym. Ja spróbuję przy następnym updacie jajka, albo gdy za rok zmienie grafe na jedyną słuszną firmę Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio Napisano Sierpień 26, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2009 Cóż, walka właśnie skończona, wróciłem do zwykłego radeonhd. System nadal zawieszał się bez powodu, raz po minucie, a raz po pięciu. Mimo to miałem wrażenie że jestem blisko, tylko umknął mi jakiś szczegół. Miło było przez chwilę mieć przyspieszenie 3d, jednak liczy się stabilność. Jest jedna zaleta tych sterowników - łatwo je usunąć Zachęcam do próbowania, gdyby komuś się powiodło proszę, żeby napisał o tym. Ja spróbuję przy następnym updacie jajka, albo gdy za rok zmienie grafe na jedyną słuszną firmę, lub do tego czasu ATI uwolni sterownik I tak dotarłeś daleko. U mnie na X1300 Pro nie chciała się załadować biblioteka z /usr/lib/catalyst i tym samym nie wstały X-y. Trzymam kciuki - może komuś się uda! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2009 I tak dotarłeś daleko. U mnie na X1300 Pro nie chciała się załadować biblioteka z /usr/lib/catalyst i tym samym nie wstały X-y. Trzymam kciuki - może komuś się uda! Mi fglrx działa stabilnie ale tylko z 2d, przynajmniej wydajność jest ok, radeonhd działa strasznie... , jednak już czytałem że kilku osobom się udało uruchomić 3d, będę sprawdzał w weekend z ich łatami. Przez to całe zamiesznie z ATI stwierdziłem że chyba jednak zacznę rozwijać umiejętności pisania sterowników, zawsze można dołożyć swoje 3grosze. BOYCOTT ATI!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romeomen Napisano Sierpień 28, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2009 Mi fglrx działa stabilnie ale tylko z 2d, przynajmniej wydajność jest ok, radeonhd działa strasznie... , jednak już czytałem że kilku osobom się udało uruchomić 3d, będę sprawdzał w weekend z ich łatami. Przez to całe zamiesznie z ATI stwierdziłem że chyba jednak zacznę rozwijać umiejętności pisania sterowników, zawsze można dołożyć swoje 3grosze. BOYCOTT ATI!!!! Ja na radeonhd nie narzekam - jego wydajność 2d mnie zadowala, a fglrx jest mi potrzebny tylko do 3d. Jakoś się obejdę bez tego, chociaż chciałbym spróbować Compiza :/ Co do 3d na radeonhd, to mam zamiar spróbować, ale to gdy będzie trochę czasu na zabawę + ewentualny reinstall fedory Dobrze że mam /home na osobnej partycji... Kompilacja mnie odstrasza, a RPMów niestety nie ma :/ A z bojkotem ATI się nie zgadzam - jakby nie patrzeć, to udostępniła dokumentację, resztę zostawiła społeczności. Lepsze to niż nic... Szkoda że jestem lewy jeśli chodzi o pisanie sterów, bo chętnie bym coś wniósł do projektu. Mimo to i tak wole Nvidie - kilkanaście lat przyzwyczajenia robi swoje Tak na marginesie - wie ktoś jak odblokować na stałe bazę kluczy, tą z evolution? Bo nie po to zapamiętuję hasło do jedynego konta żeby wpisywać co chwila inne... Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Sierpień 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2009 Tak na marginesie - wie ktoś jak odblokować na stałe bazę kluczy, tą z evolution? Bo nie po to zapamiętuję hasło do jedynego konta żeby wpisywać co chwila inne... Pozdr. Mam coś podobnego, ale nie chce mi się naprawiać , liczyłem że ktoś zada to pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunny1985 Napisano Wrzesień 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2009 Dziś w końcu udało mi się uruchomić efekty kwin pod radeonem HD 4850 na Fedorze 11. sama instalacja według http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=155503 nie chiała działać. dopiero na starym przepakowanym jądzrze z f10 2.6.27.24-170.2.68.fc11.i586 udalo się urucomić ten sterownik. Do tego trzeba było jeszcze Option "SWCursor" "true" ustawić ( kursor czasem mruga prez to ) i selinuxa wyłączyć, ale w końcu sukces. Yeah! Męczyłem się z tym właściwie od wydania f 11 :/ Na nowszych jajkach nadal mam czarny ekran pry uruchamianiu xów. http://bunny1985.oicw.pl/fedorarepo/kernel...8.fc11.i586.rpm http://bunny1985.oicw.pl/fedorarepo/kernel...8.fc11.i586.rpm jak by kto chciał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi